eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Brutális áremelkedés a használtautó-piacon

A tavalyinál 50 százalékkal magasabb áron hirdetik a használt autókat.

A saját autó iránti fokozódó igényt mutatja, hogy a használtauto.hu felületén indított keresések száma 45 százalékkal nőtt az idei első félév során a tavalyi azonos időszaki adatokhoz képest, amit a tulajdonosváltások – a félév során 5,7 százalékkal – emelkedő száma is visszaigazolt. Mindez jelentős mértékben meglátszik az árakon is.

Idén év elején 25, majd az első negyedévben 32 százalékos áremelkedés történt az előző év azonos időszakához képest, a második negyedév végére pedig már a tavalyinál 49,9 százalékkal magasabb, 3,8 millió forintos átlagár látható a portál hirdetéseinél – írja az oldal a saját statisztikái alapján. Befolyásolja ugyanakkor az átlagos drágulást az is, hogy egyre több szinte teljesen új, akár szalonautót hirdetnek meg, ami természetesen feljebb húzza az árakat. Több jármű ráadásul fel sem kerül a hirdetési oldalra, mivel az olcsóbb kategória iránt fokozottabb a kereslet, és más platformokon szinte azonnal gazdára találnak az autók.

Az új autók árnövekedése és hosszabb szállítási ideje, a forint árfolyama, a drágább import és a növekvő kereslet a használt autók piacán is drágulást okozott, és hosszú távon a szerényebb környezeti terhelésű, ám magasabb vételárú autók előtérbe kerülése a használt autók piacán további árfelhajtó hatást eredményezhet.

Míg az új autók piacán meghatározó a szabadidő-autók előretörése, a használt autók közül azonban inkább a megfizethetőbb, kisebb vagy kompakt modellek a legnépszerűbbek. Az importált modelleknél az előző évtizedben domináltak a prémium modellek, most az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf áll a dobogón. A hazai tulajdonosváltásoknál a legnagyobb példányszámban futó modellek állnak az élen: Opel Astra, Suzuki Swift, Ford Focus a sorrend.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×