eur:
394.35
usd:
363.32
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Három évtizede nem látott szinten a hazai foglalkoztatás

Magyarország 2021 első negyedévében a legjobb foglalkoztatási adatot produkálta a rendszerváltoztatás óta, hívta fel a figyelmet a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint Bodó Sándor közölte, az Eurostat által összesített mutatók szerinti 77,7 százalékos magyarországi foglalkoztatási szinttel

a tagállami rangsor hatodik helyét foglalja el az ország, csaknem hat százalékponttal múlva felül az uniós átlagot.

A rég nem tapasztalt, kis híján 78 százalékos magyar mutató lényegében a teljes foglalkoztatáshoz közeli állapotnak felel meg. A nemzetközi összehasonlító adatok alapján a 20–64 éves munkaerő-állományból Magyarországnál csak Hollandiában, Svédországban, Csehországban, Észtországban és Németországban dolgoznak többen. A 3,9 százalékos hazai munkanélküliségi ráta is a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, teszi hozzá a tárca.

A közleményben Bodó Sándor hozzátette: a kimagasló teljesítmény nemcsak a vírusválság eredményes kezelésének, hanem a sikeres gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhető. „A munkaalapú társadalom kiépítése érdekében az elmúlt évtizedben megtett minden közös erőfeszítésük is látványos visszaigazolást nyer a friss foglalkoztatási adatokban.”

„Messziről indultunk, hiszen 2010 első negyedévében Magyarország 60 százalék alatti aránnyal az Európai Unió sereghajtója volt a 20–64 éves korcsoport foglalkoztatásában. Az élmezőnybe felzárkózást az tette lehetővé, hogy miközben az elmúlt 11 évben uniós átlagban 4,3 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási szint,

a magyar emberekkel együtt több mint négyszer gyorsabb ütemű, 18,3 százalékpontos növekedést hoztunk össze”

– emlékeztetett az államtitkár az ITM közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×