INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

településfásítás

agrárminisztérium

szentpéteri sándor

Már várják a regisztrációkat a 24 ezer fára

Már várják a regisztrációkat a 24 ezer fára

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított Településfásítási program. A minisztérium további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el az újabb fásítási programban.

Az érdeklődők első lépésként június 10-e és 30-a között előregisztrálhatnak, majd a konkrét fákra vonatkozó igényüket július 5-étől nyújthatják be az orszagfasitas.hu oldalon keresztül – mondta az InfoRádiónak Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. A szakember úgy véli, a megjelölt június 30-i határidőre a tervezett 24 ezer darab fára az a közel ezer település, akik jelentkezésére számítanak, regisztrálni fog.

Szentpéteri Sándor hozzátette, a program most induló, második ütemében

az igénylők tizenkilenc, belterületre is ültethető, a klímaváltozást jól tűrő fafaj közül választhatnak

– településenként legalább tíz, legfeljebb 30 sorfát igényelhetnek. Ezek nagy méretű sorfák, 14 centis körátmérővel és 2-5 méter magassággal bírnak. A helyettes államtitkár megjegyezte, az igénylők a fákon túl kapnak támasztókarót, mulcsot, törzsvédő hálót, illetve minden egyes facsomaghoz járni fog egy madárodú, valamint egy útmutató a szakszerű ültetéshez. „Választhatók hársak, kislevelű-, nagylevelű és ezüst, de akadnak kőrisek, kocsányos- és csertölgy, amik 100 év fölött is bőven megélnek. Illetve olyan díszfák, például díszalma, díszkörte és a szivarfa, melyek a megjelenésükkel is szolgálhatják a teleülések igényeit.”

Az agrártárca helyettes államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy egy településről csak egy regisztráció nyújtható be, ezért,

ha civilszervezet vagy egyház regisztrál, akkor érdemes egyeztetnie az önkormányzattal.

A fákra az igényléseket ugyanis a települések mellett, különböző önkormányzati és állami intézmények, egyházi és civilszervezetek, illetve ezek intézményei is benyújthatják.

Nyitókép: orszagfasitas.hu

Kapcsolódó hang

Már várják a regisztrációkat a 24 ezer fára
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018