INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

fitnesz

edzőterem

kiss józsef

maforsz

csőd

Egy nő edz Nyíregyháza legnagyobb fitneszközpontjában 2020. május 4-én. A koronavírus-járvány miatti korlátozások Budapesten és Pest-megyén kívüli részleges feloldása értelmében vidéken ismét megnyithattak az edzőtermek.

Súlyos gond az edzőtermek háza táján

Az edző- és fitnesztermek 30, de akár 50 százaléka csődbe mehet, ha a következő fél évben nem változik a jelenlegi helyzet, nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára.

Az újranyitást követően a járványhelyzet előtti adatokhoz képest csupán a fitnesztermek 7 százalékába tért vissza a vendégek 60 százaléka, miközben közel harmaduk forgalma a 30 százalékot is alig éri el – ismertette az InfoRádiónak a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (MAFORSZ) elnöke.

Nyárasdi Zsolt megjegyezte, egy kis méretű terem, amely legalább 500 négyzetméter, havi 3-5 millió forint rezsivel működik, egy közepes, 1000-1500 négyzetméteres havi 6-8, akár 10 milllióval, míg egy nagy méretű, 2000-3000 négyzetméteres rezsiköltsége a 15-20 millió forintot is elérheti.

A vendégek visszatérési aránya, amely meglehetősen nagy szórást mutat egy–egy teremnél, alapvetően két dologgal magyarázható. Egyrészt azoknál a termeknél, amelyek éves szerződésben állnak cégekkel, magasabb a szám, hiszen a munkahely fizeti a belépésésket, ahol viszont egyéni látogatókra épül a működtetés, kisebb a forgalom. Másrészt az is meghatározó volt, hogy ki mikor nyitott.

„Aki minél hamarabb, esetleg nagy létszámú sportolókat tudott fogadni, azokhoz odaszoktak az emberek, a megszokás pedig nagy úr”

– tette hozzá a szövetség főtitkára.

„És most baj van”

– folytatta Nyárasdi Zsolt, aki szerint, amennyeiben a helyzet nem változik domináns mértékben, akkor három–hat hónapon belül a termek 30, akár 50 százaléka is olyan gazdasági helyzetbe kerülhet, ahonnan nagyon nehéz lesz kilábalniuk. Ráadásul az elmúlt másfél évben a termek nagyon nagy százaléka adósságokat, banki hiteleket halmozott fel, illetve bérleti- vagy közüzemi tartozásuk van.

A szövetség főtitkára végezetül arra is kitért, a napokban tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumával, aminek eredményeként ígéreteket ugyan kaptak, a konkrétum azonban nagyon kevés: egy–két olyan pályázat van, ami arra ösztönzi őket, hogy rendezvényeket szervezzenek, ahol a látogatóknak adott kedvezményekhez kapnak támogatást. Jelen pillanatban egyéb támogatás nincs kilátásban – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Nagy a baj a edzőtermek háza táján
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018