eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Kilencvenszázalékos mínusz a turizmusban

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak, a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva azonban 90,6 százalékos a visszaesés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására idén áprilisban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 86,9 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához képest, a külföldi vendégéjszakák száma 93,7 százalékkal csökkent.

Tavaly áprilishoz képest a belföldi vendégek száma 21 ezerrel, a vendégéjszakáké 76 ezerrel lett nagyobb idén áprilisban. A belföldi vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 138 ezer volt, ami 123,2 százalékos növekedés. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom az előző év áprilisit 31, illetve 17 százalékkal múlta felül. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb, közel négyszeres.

Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt.

A külföldi vendégek száma 20 ezerrel, a vendégéjszakáké 61 ezerrel nőtt áprilisban a tavaly áprilisihoz képest, a szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el, ami 326,4 százalékos növekedés. A külföldi vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint négyszeresére emelkedett 2020 áprilisához képest. A Budapest-Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés.

Áprilisban 1261 kereskedelmi szálláshely, köztük 475 szálloda és 570 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 63 százalékát a belföldi vendégek töltötték el a szálláshelyeken.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 3,1 milliárd forinttal nagyobb volt, 4,4 milliárd forintra nőtt áprilisban az előző év azonos hónapjához képest.

Idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 81,4 százalékkal kevesebb, összesen 797 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 75,8, a külföldiek 86,8 százalékkal kevesebb (512 ezer, illetve 285 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 81,6 százalékkal csökkent éves összevetésben, és 15,5 milliárd forintot tett ki az év első négy hónapjában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×