eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Disease and economy as an economic pandemic fear and coronavirus fears or virus Outbreak and Stock market selling as a sick financial health and business recession concept with 3D illustration elements.
Nyitókép: wildpixel/Getty Images

269 milliárd forint a májusi hiány

Január óta már 1312,6 milliárd forinton áll a hiány. Ez a módosított éves hiánycél 39 százaléka, és az eredeti hiánycél 88 százaléka. A 2021-es költségvetés fókuszában a gazdaság mielőbbi újraindítása áll – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az államháztartás központi alrendszere 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt májusban, ez 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző év azonos időszaki hiánynál. Az első öt hónapban a hiány 1312,6 milliárd forint volt - közölte a tárca kedden az előzetes adatokat.

Az államháztartás központi alrendszerén belül

  • a központi költségvetés 1171,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 155,0 milliárd forintos hiányt,
  • az elkülönített állami pénzalapok pedig 13,4 milliárd forintos többletet értek el az idén az első öt hónapban.

Január-májusban magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek az előző év azonos időszakához képest - ismertette a minisztérium. Elmaradtak viszont az előző évi május végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek - tették hozzá.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a bevételek alakulását jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás, az átlagkereset növekedése.

Az idei évi költségvetési törvény módosítását az Országgyűlés május 26-án fogadta el - idézte fel a PM. A módosítás fő eleme a gazdaság újraindításához szükséges források biztosítása, úgy hogy közben az adósságráta is csökkenjen. Arra is kitértek, hogy

a módosított költségvetési törvény szerint a GDP-arányos államadósság a 2020. év végi 80,4 százalékos szintről az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökken,

valamint az új, uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél a GDP 7,5 százalékára módosult.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×