eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Emelés helyett idén cafeteriát adhatnak az állami cégek

Az üzleti tervekben egy kivétellel nincs bérfejlesztés betervezve erre az évre.

Ha idén kedvezőek lesznek a gazdasági adatok, akkor ősztől lehetne újra többéves bérmegállapodást kötni az állami cégeknél – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Hozzátette, erre a tulajdonos állam részéről is megvan a szándék, de nagyobb emelés csak a következő években lehet.

Mint ismert, az állami cégeknél hónapok óta húzódik a bérfejlesztése, a munkavállalói érdekképviseletek már kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek.

Mészáros Melinda emlékeztetett, hogy

korábban három évre kötöttek bérmegállapodást, és ő a maga részéről most is hasonlóra számít, de egyelőre sok a kérdőjel.

Ahol elindultak a tárgyalások, ott jellemzően béren kívüli juttatásokról zajlanak az egyeztetések, nem pedig a tényleges alapbérfejlesztésről, ami a szakszervezetek követelése.

Az üzleti tervekben nincs bérfejlesztés betervezve 2021-re, egyedül a villamosenergia-iparnál van minimális emelés előirányozva. A kormányzati óvatosság oka, hogy az állami vállalatokat is súlyosan érintette az elmúlt egy év, de a bevételkiesés ellenére nem voltak elbocsátások, az idén a munkahelyek megőrzésén lesz a hangsúly. Mészáros Melinda szerint egyelőre nem látszik, hogy a munkavállalók milyen áldozatra képesek az érdekérvényesítés jegyében. Akkor van értelme kollektív munkaügyi vitát kezdeményezni, ha reális esélye van annak, hogy érdemi előrelépéssel zárják le a felek, vagy van olyan nyomásgyakorló eszköz a kezükben, amellyel ezt ki tudják kényszeríteni. Az állami területen lévő közszolgáltatóknál azonban a jogszabályok miatt korlátozottak a lehetőségek.

A szakszervezeti vezető kiemelte: azért is fontos lenne a bérfejlesztés, mert a szakképzett munkavállalók iránt óriási az igény, már olyan területeken is jelentkezik a munkaerőhiány, ahol korábban ez nem volt jellemző.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×