eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Drágul a bor, de elég nagy a szórás az árakban

Emelkedik az idén a bor termelői ára az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) mérései szerint - írta keddi számában a Világgazdaság.

Mint a lapban olvasható, a belföldön eladott, földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok értékesítési ára csaknem 6 százalékkal, 23,2 ezer forintra nőtt hektoliterenként január és április között az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A fehér OFJ-borok feldolgozói értékesítési ára csaknem 15 százalékkal, 21,1 ezer forintra nőtt, a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal, 26,5 ezer forintra csökkent.

  • Az exportált, földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatti, földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 24 százalékkal, azaz hektoliterenként 27,2 ezer forintra,
  • az OFJ fehérboroké 17 százalékkal, 23,6 ezer forintra,
  • a szintén oltalom alatti, földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéboroké pedig 31 százalékkal, 27,1 ezer forintra nőtt.

A cikk szerint az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 8 százalékkal, hektoliterenként 95,7 ezer forintra emelkedett, a szintén OEM-es vörös- és rozéborok közül az egriek értékesítési átlagára hektónként 45,5 ezer forint volt, vagyis itt nem történt számottevő változás. A villányi borok hektoliterre vetített átlagára csaknem 9 százalékkal, 68 ezer forintra nőtt.

Az exportban a tokaji fehérborok értékesítési átlagára 61,4 ezer forint volt, csaknem 4 százalékkal emelkedett hektoliterenként 2021. január-április között az egy évvel korábbihoz képest. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok átlagára 10 százalékkal, 53,2 ezer forintra nőtt - olvasható a lapban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×