eur:
395.34
usd:
366.72
bux:
65166.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

MNB: kezdi utolérni magát a magyar gazdaság

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az elmúlt 3 hónapban fokozatosan javult, értéke a decemberi –14 pontról –2 pontra emelkedett márciusra.

Az aktuális helyzet megítélése fokozatosan javult, a decemberi –32 pontról –21 pontra, míg a várakozások indexe márciusban kissé csökkent, a februári 21-ről 18 pontra, de így is magasabb a decemberi 4 és a januári 17 pontnál.

A megkérdezett vállalatok körében a márciusi lezárások idején romlott az üzleti környezet megítélése, minél kisebb vállalkozásról volt szó, annál jobban. A nagy cégeknél –5 ponton, a mikrovállalkozások körében –35 ponton állt az index. Az üzleti környezet javulásához fűzött várakozások is annál bizakodóbbak, minél nagyobb a vállalkozás: a nagy vállalatoknál 29 ponton, a legkiesebbeknél 3 pont volt az index értéke márciusban.

A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy

a létszámnövelést tervező cégek aránya 9 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezőkét.

Ez leginkább a középvállalatokra jellemző, ahol 22 százalékpont a különbség, de a nagy vállaltoknál is 19 százalékpont és a mikrocégek között is többen számolnak létszámnöveléssel, mint csökkentéssel.

Decemberhez képest számottevően nőtt a beruházást tervezők aránya, márciusban 30 százalékponttal többen terveztek fejlesztéseket, mint ahány válaszadó elhalasztotta a tervezett bővítéseket.

A nagyvállalatok kapacitáskihasználtsága márciusban megközelítette a válság előttit, az év első három hónapjában egyformán 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kisebbek kapacitáskihasználása jelentősen visszaesett: a mikrovállalkozásoké 30 százalékkal, a kisvállalatoké 13, a közepes cégeké pedig 8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly márciusinál.

Az iparban és az építőiparban a februári 83 százalékról az egy évvel korábbi 90 százalékára nőtt márciusra a kapacitások kihasználtsága,

a szolgáltató szektort és a kereskedelmet együttesen tekintve azonban csak a tavaly márciusi 65 százalékán álltak – még a decemberi 72 százaléknál is alacsonyabban.

Az MNB felmérésének eredménye szerint a nagyvállalatok bevétele az év első két hónapjában megközelítette, márciusban már 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg a kisvállalatoké 11 százalékkal csökkent.

A jegybank a vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követése érdekében tavaly decembertől havonta végez vállalati konjunktúrafelmérést. A felmérésben részt vevő vállalatok száma 1400 és 2400 között mozgott az eddigi felmérések során.

Az MNB rendszeresen készít felmérést az ország 100 legnagyobb exportbevételű vállalatának körében is. A márciusi válaszok szerint az exportárbevétel átlagosan 98 százaléka volt a járvány előtti szintnek, ami 2 százalékponttal nagyobb, mint az előző hónapban tapasztalt érték. A kapacitás-kihasználtság átlagosan 98 százaléka a járvány előtti szintnek, ami a válaszadók várakozásai szerint 100 százalékra fog növekedni a következő 3 hónapban.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×