INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

repülés

károsanyag-kibocsátás

benzin

Konyhai szemétből készülhet a jövő repülőgép-üzemanyaga

Konyhai szemétből készülhet a jövő repülőgép-üzemanyaga

Infostart

Az élelmiszer-hulladék felhasználásából származó üzemanyag felhasználása esetén sokkal kisebb a károsanyag-kibocsátás, mint a jelenleg használatos repülőbenzinnél.

Amerikai kutatók forradalmi módon hasznosítják újra az élelmiszer-hulladékot: a szokással ellentétben nem metánt, hanem paraffint készítenek belőle, amely képes meghajtani a repülőgépeket is – írja a BBC.

A módszer az üvegházhatású gázok kibocsátását mintegy 165 százalékkal csökkenti a tradicionális üzemanyaghoz képest: ennek kiszámításában nemcsak az üzemanyag elégetése során megspórolt kibocsátást tüntették fel, hanem azt is, ami a szemétből eltávolított élelmiszer-maradékok bomlása során a légkörbe kerülhetett volna.

A légi közlekedés folyamatos kihívása, hogy úgy emelnének kapacitást az egyre növekvő igény tükrében – koronavírus-mentes időszakokban –, hogy közben ne szennyezzék elfogadhatatlan mértékben a légkört.

Csak Amerikában 79,5 milliárd liternyi repülőgép-üzemanyag fogy

pandémiamentes években, számítások szerint az évszázad közepére megduplázódhat a légi utasok száma, s ezzel ez az érték is. Az elektromos meghajtású repülőgépek hosszú távú repülésre való felhasználására biztosan nagyon sokat kell még várnunk, ezért egyre nagyobb a fókusz az alternatív üzemanyagokon.

Jelenleg repülőgépekbe is ugyanúgy készítik a környezetkímélőbb üzemanyagot, mint a biodízelt: szűz növényi olajat, zsírt és olajat, valamint hulladékzsírt használnak fel gyártásához. A biodízel előállítása jelenleg kifizetődőbb ezekből az alapanyagokból, mint a repülőgép-üzemanyagoké, alternatívára tehát nagy a szükség.

Az új módszer az élelmiszer-hulladék mellett trágyát és szennyvizet használ fel. Ezeknek a hulladékoknak nagy része jelenleg metán előállításával hasznosul, viszont az új eredmények szerint kétféle fenntarthatóan előállított paraffin is lehet belőlük, melyeket a szokásosan használt üzemanyaggal keverve tudnak felhasználni.

Az üzemanyag valódi jelentősége abban rejlik, hogy nemcsak égetése közben termelődik kevesebb káros anyag, hanem azáltal, hogy elkészítik, kiküszöbölik azt, hogy alapanyagai káros anyagot bocsássanak ki bomlásuk során.

Égése során a koromképződés 34 százalékkal alacsonyabb, mint a ma használatos üzemanyagok esetében.

Az üzemanyagot 2023-ban kezdhetik a Southwest Airlines gépeivel tesztelni. Környezetvédelmi aktivisták arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak a zöldebb üzemanyagok tendenciáját kell követni, hanem a repülések számát is csökkenteni szükséges ahhoz, hogy valóban érdemi hatást gyakoroljanak erőfeszítéseink környezetünkre.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018