eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A CIB Bank Zrt. központja a fővárosban, a II. kerületi Medve utcában 2013. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nincs jó formában a magyar bankrendszer

A belföldi bankrendszer a konjunktúra kismértékű romlását tapasztalta 2020 második felében, de jelentős részük az idén már javulást vár – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) konjunktúrafelmérésének eredményei alapján.

A jegybank 2020. negyedik negyedévi fordulójának adatait elemezve megállapította, hogy a romlásért a makrogazdasági környezet, a kockázatvállalás és a jövedelmezőség megítélése okolható, de a piaci verseny erősödése, a kereslet fokozódása, a forrásokhoz való hozzáférés javulása ezt részben ellensúlyozta. Az idei első fél évre a bankok 40 százaléka vár javulást, és minden második tervezi a lakossági és vállalati betétek, valamint a jegybanki források növelését. A visszajelzések alapján a nagyobb pénzintézetek a leginkább bizakodók.

A bankok kedvezőtlenül ítélték meg a vállalati és a lakossági ügyfelek hitelképességét, és a hitelportfólió minőségét. A vállalatok hitelkeresletének emelkedését a harmaduk, a lakossági hitelkereslet emelkedését a negyedük érzékelte. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően további bővülés várható a lakáspiaci kereslet fellendülése miatt.

A bankok fele növelni tervezi a portfólióját a teljes vállalati és a kkv-szegmensben, valamint a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek esetében is. A jövedelmezőség romlását a bankok harmada, a működési költségek emelkedését ötödük jelezte, és mindkét területen ugyanezt valószínűsítik a következő fél évre is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MNB 2020-ban új adatszolgáltatást írt elő, a bankok konjunktúraérzetét ennek keretében rendszeresen vizsgálják. A kérdőíves felmérés a pénzintézetek üzleti stratégiájára, jövedelmezőségi, hitelaktivitási és portfólióminőségi várakozásaira, eszköz-forrás menedzsmentjére, valamint általános gazdasági kilátásaira terjed ki.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×