eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: GERÉB PĂŠter (BKK)

Útfelújítások kezdődnek Budapesten

A rákospalotai Deák utcában, valamint az újbudai Péterhegyi út Neszmélyi út és Egér út közötti szakaszán is tavasszal indulhat a rekonstrukció, miután lezárult a közbeszerzési eljárás, és aláírhatják a nyertes kivitelezőkkel a szerződéseket.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága elfogadta két útépítési közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó előterjesztést, így a szerződéskötési moratórium lejártát követően megkezdődhet a szerződéskötés folyamata. Várhatóan még a tavasszal kezdetét veheti a munka a XV. kerületi Deák utcában és a XI. kerületi Péterhegyi úton. Az útépítés mindkét helyszínen idén ősszel fejeződhet be.

A rákospalotai projekt keretében teljes hosszában felújítják a Deák utcát, valamint a hozzá csatlakozó mellékágat a Hubay Jenő térig. A teljes pályaszerkezetet cserélik, új járdákat, gyalogos-átkelőhelyeket, továbbá parkolóhelyeket építenek, korszerűsítik a közvilágítást és fákat ültetnek.

Az újbudai Péterhegyi utat a Neszmélyi út és az Egér út között újítják fel.

Az Egér úton keresztülvezető gyalogos-átkelőhelyet biztonságosabb, osztott középszigetesre építik át, az Őrmezei út és a Mikes Kelemen utca között egy forgalmi sávval kiszélesítik az úttestet, a nyugati oldalon járda épül. A Neszmélyi úti csomópontban megváltozik az elsőbbségi viszony, új kijelölt gyalogos-átkelőhely készül.

A BKK a Deák utca, valamint a Péterhegyi út esetében is az eredetileg becsült összegnél kedvezőbb áron köti meg a kivitelezési szerződéseket. A Deák utca és mellékágának korszerűsítése a tervezett 133,35 millió forint helyett tartalékkerettel együtt bruttó 122,8 millió forintba kerül, a közbeszerzési eljárás első helyezettje a Penta Kft. A Péterhegyi út érintett szakaszát a tervezett 466 millió forint helyett – tartalékkerettel együtt – bruttó 299 millió forintért újítja fel a Colas Út Zrt.

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, ezért a beruházásában több jelentős útfelújítás is várható az idén. Előreláthatólag még a tavasszal indulhat a rekonstrukció Újpesten a Rózsa utcában az Árpád út és a Görgey Artúr utca között, valamint az angyalföldi Göncöl utcában. Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, útfelújítás indulhat ősszel a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és Zsókavár utcában.

Mindezek mellett a XXII. kerületi Nagytétényi út Mária Terézia utca–Tóth József utca csomópontjában körforgalom épülhet,

és a hozzá csatlakozó Mária Terézia utca is megújul a Donszky Árpád utcai csomópontig.

Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakasz, továbbá a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakasz korszerűsítésének tervezése.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×