eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Sokmilliárdos egészségipari EU-pályázat a láthatáron

Szűk, mindössze 5 napos határidővel hirdettek társadalmi egyeztetést egy olyan 23 milliárdos EU-pályázatban, amely a koronavírus-járvány elleni egészségipari védekezési képességet és ellátásbiztonságot igyekszik javítani gyors projektek lebonyolítása segítségével. A pályázat majd április során lesz nyitva három hétre, de ezt megelőzően részt kell vennie minden tervezett projektnek egy előminősítési fázison.

A Portfolio beszámolója szerint még múlt csütörtökön kora este tették ki e hét kedd kora esti határidővel a hivatalos pályázati oldal társadalmi egyeztetési felületére azt az új EU-pályázatot, amely „Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása” címet visel és a kiírás szerint

30–2000 millió forint közötti feltételesen visszatérítendő támogatást kínál

kis- és középvállalkozások gyors, 6 hónapon belül megvalósított projektjeire.

Mint írják, ez azt jelenti, hogy ha az előzetesen megállapított projektcélokat sikerül teljes egészében elérni, akkor a megkapott forrást nem kell visszafizetni, a céloktól elmaradás mértéke függvényében viszont később vissza kell fizetni pénzt.

A pályázat indokoltságát összefoglaló felvezető szerint

  • „a Covid-19 világjárvány következtében bebizonyosodott, hogy azon országok tudnak igazán hatékonyan védekezni a járványveszély ellen, akik képesek hazai előállításban, gyártásban fedezni az egészségügy számára, nemzetgazdaságilag fontos termékek iránti felmerülő hirtelen igényt. Ezért egyrészt rövidtávon szükséges a kritikus infrastruktúra hazai megerősítése a különböző gyártókapacitások fejlesztésén keresztül, másrészt közép- és hosszú távon javítani kell a hazai egészségipar régiós szerepét. Ebben kulcsszerepe van a hazai gazdaság bázisát jelentő kkv-k szerepvállalására”
  • Valamint „a felhívás célja olyan kkv-k támogatása, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek technológiai és infrastrukturális fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítő beruházásokat, amellyel hozzájárulnak a hazai egészségipar fejlődéséhez, az egészségügyi ellátás biztonságának javításához és a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×