eur:
394.94
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Egymást érik a behemót kínai konténervonatok Záhonynál

Kiugró mértékben, 2019-hez képest csaknem tízszeresére növekedett a Magyarországra érkező ázsiai monstrumok száma.

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, a Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagja a Magyar Nemzetnek elmondta: a Rail Cargo Operator – Hungaria (RCO - HU) 2020 augusztusa óta tapasztalja a távol-keleti vasúti intermodális forgalom erősödését.

Míg 2019-ben négy Kínából érkező intermodális szerelvény lépte át Magyarország és ezzel együtt az Európai Unió határát Záhonynál, 2020 harmadik és negyedik negyedévében havonta már hat–nyolc vonat érkezett az átrakókörzetbe 45-50 negyvenlábas konténerrel megrakva. Kínából a vonatokat a Rail Cargo Group orosz vállalata szervezi kínai partnerével, és Záhonytól az RCH veszi át a továbbítást.

2020 első fél évében éves összevetésben 41,7 százalékkal nőtt a Kína és Európa között vasúton szállított konténerek száma. A lengyel–fehérorosz határ melletti Malaszewicze állomás már alig képes fogadni a havi kétszáz kínai konténervonatot. A forgalom várható növekedésére megoldást jelent Záhony fejlesztése.

Kovács Imre rámutatott, hogy a térségben tervezett jelentős beruházásokra alapozva a Rail Cargo Hungaria az ott bonyolított forgalom jelentős növekedésével számol a következő években. Az elnök szerint optimizmusra ad okot, hogy az EU a vasút évének nyilvánította a 2021-es esztendőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×