eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Elemző: nyárig maradhat a jelenlegi szinten a kőolajár, aztán...

Pletser Tamás úgy véli, a világ Covid-átoltottsága jelentősen befolyásolhatja a keresletet 2021 első felében, de a második félév változást hozhat.

A kőolaj ára 11 havi csúcsra emelkedett szerda reggel, miután Szaúd-Arábia bejelentette, hogy februárban és márciusban kevesebb kőolajat termel, mint amit termelési kvótája lehetővé tenne. Arról, hogy milyen mélypontok voltak 2020-ban a pandémia miatt az olaj árában, illetve tartós maradhat-e a mostani magasabb árszint, Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője beszélt az InfoRádióban.

"A szaúdi-orosz megállapodás meglepte a piacot, ugyanis

Szaúd-Arábia egymillió hordós napi termeléscsökkentést jelentett be, Oroszország és a vele szövetséges Kazahsztán pedig 75-75 ezer hordóval növelheti napi kihozatalát.

A többi OPEC-ország a januári szinten fog termelni" - ecsetelte Pletser Tamás.

Ez lényegében azt jelenti, hogy elhárult a veszélye annak, hogy a koronavírus-járvány miatti újbóli keresletcsökkenés olajárcsökkenést is eredményezzen, hisz alacsonyabb volumenű lesz a kínálat is.

A Brent típusú kőolaj ára így az áprilisi mélypont, 15 dollár után ma már 53 dollár.

Hogy tartósan milyen árszínvonal várható, azért Pletser Tamás szerint így is nagy mértékben kitett a keresletnek, de a piac azért növekvő keresletre számít, a járvány előtti szint kétharmada-háromnegyede az a mennyiség, ami az elemző szerint "visszaépülhet" a fogyasztásba.

"Azonban a pálya alakulása attól függ, mennyire sikerül beoltani a koronavírus ellen, és mennyire sikerül újranyitni a gazdaságokat. Komoly bizonytalanságok vannak ebben az első félévre" - mutatott rá.

Azt valószínűsíti, nyár végéig a mostani, 50-60 dollár közti hordónkénti árak lesznek, viszont ha később nő a kereslet, az ár is elindulhat felfelé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×