eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Tartozások: változtatott fókuszán a NAV

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhivatal teljes követelésállománya ugyanakkor a behajthatatlanná nyilvánított állománnyal együtt egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

A behajthatatlan állomány több mint felét magánszemélyek,

ötödét kényszertörlési eljárás alatti cégek, kisebb részét pedig működő cégek és a technikai megszűntek halmozták fel - írja a Világgazdaság. Hozzátették: 2019-ben jelentősen csökkent a tartozó adózók száma, mivel számos követelést véglegesen leírtak a kényszertörlési eljárásokban.

Az adóhatóság adatai szerint 2019. december 31-én több mint 1 millió 130 ezer adózónak volt hátraléka, ezen belül a működő gazdálkodók száma 4335-tel nőtt, a többi kategóriában kevesebb volt a hátralékos. A NAV hátralékállományának 70 százaléka nem működő vállalkozáshoz kapcsolódott.

A nagy összegekre koncentráltak

A cikkben rámutatnak, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent mind a hátralékosok száma, mind az állomány értéke: 2015-ben még 1, 7 millió adózó több mint 2453 milliárd forinttal tartozott az adóhatóságnak. A kedvező hátralékkezelési eredményekhez a folyamatos behajthatóságvizsgálat, a behajthatatlanná nyilvánítás tervszerű alkalmazása jelentősen hozzájárult.

A NAV tavaly előnyben részesítette a nagyobb összegű hátralékok kezelését, így sikerült év közben mérsékelnie a működő vállalkozások hátralékát. Ez viszont a nem működő adózói hátralékállomány növekedéséhez vezetett - jegyezték meg.

Az idei évtől megváltozott a NAV-nál a behajthatatlan követelések nyilvántartása:

az a tartozás minősül behajthatatlannak, amely az adóhivatal teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térül meg.

Ezeket az adóhatóság korábban elkülönítetten letéti kartonon tartotta nyilván, és ideiglenesen törölte az adózók adószámlájáról. A jogszabály-módosítással 2020. január 1-jétől az adóhivatal a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az adózók adószámláin jeleníti meg, így valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×