eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Dámszarvas (Dama dama) bikák verekszenek a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 16-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása.
Nyitókép: Kovács Attila

Elűzte a vadászokat a koronavírus az erdőkből, de szarvas maradt – fotók

Az idén feleannyi vadászengedélyt adtak ki Magyarországon, mint tavaly. Nagyon visszaesett az ágazatban a külföldről érkező vendégek száma. A barcogás a lábodi erdészetben azért így is szép látvány.

Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint az előző vadászidényben, a koronavírus-járvány azonban derékba törte az ágazat prosperitását – írja keddi számában a Világgazdaság az MTI beszámolója szerint.

Csaknem hétmilliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon a külföldi vadászok közvetlen költései nyomán a 2019–2020-as idényben – derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár kimutatásából.

Lábod, 2020. október 20.
Dámszarvas (Dama dama) bika a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 17-én. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása.
MTI/Kovács Attila
Lábod, 2020. október 20. Dámszarvas (Dama dama) bika a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 17-én. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. MTI/Kovács Attila

A vadászati év márciustól a következő év februárjáig tart.

Az előző idényben bérlövésért több mint hatmilliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokért pedig csaknem 900 millió forintot fizettek.

Összehasonlításképpen: a 2018–2019-es hasonló időszakban az előbbiekből 5,4 milliárd és 796 millió forint származott.

A mostani idény már korántsem ennyire kecsegtető. Évente 25-30 ezer vadász érkezik Magyarországra, de a pandémia a vadászturizmust is padlóra küldte. A nagyobb értékű őzbakokat jellemzően külföldi vadászok ejtik el, de ők nem jöhettek az április 15-én kezdődő idény elején. A belföldi piac felvette ezeknek az értékesebb vadászati lehetőségeknek a jelentős részét, a mostani helyzet azonban nagyobb gondot okoz.

Lábod, 2020. október 20.
Dámszarvas (Dama dama) bikák verekszenek a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 16-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása.
MTI/Kovács Attila
Lábod, 2020. október 20. Dámszarvas (Dama dama) bikák verekszenek a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 16-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. MTI/Kovács Attila

A vadászati főidény a golyóra érett, kiemelkedő értékű gímszarvasbikák idényével párhuzamosan szeptemberben kezdődött, a legtöbb külföldi vadász ekkor érkezik Magyarországra. Főleg a nagy vadas, jellemzően dunántúli vadgazdálkodók esnek majd el tetemes bevételtől, amelyet a kiadott vadászengedélyek száma is alátámaszt: a különös jelentőségű

szeptemberben gímszarvasra a tavalyi 4133 jogosultság után most 1941-et adtak ki, ez 53 százalékos visszaesés.
Lábod, 2020. október 20.
Dámszarvas (Dama dama) bika és tehén párzása a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 16-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása.
MTI/Kovács Attila
Lábod, 2020. október 20. Dámszarvas (Dama dama) bika és tehén párzása a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 16-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. MTI/Kovács Attila

Az országos adatok sem fényesebbek. 2019 első három negyedévében 18 241 engedélyt állított ki a vadászkamara, az idei azonos időszakban csak 11 144-et, ami 38,1 százalékos csökkenés. Az aktuális vadászati év statisztikái még rosszabbak.

Március 1-jétől október elejéig 6685 engedélyt adtak ki, a tavalyi azonos időszakban 13 577-et.

Ez már 50,8 százalékos mínusz. Vagyis bár összességében nem lehet a külföldiek teljes távolmaradásáról beszélni, de alig feleannyian vadásztak Magyarországon, mint a bázisévben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×