eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Megjöttek a friss munkaerőpiaci adatok

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 79 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt.

A május-júliusi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 1,7 százalékkal alacsonyabb, 4 millió 439 ezer volt, egy év alatt 79 ezerrel csökkent.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 34 ezerrel, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 25 ezerrel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 20 ezerrel csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 460 ezer volt, az előző hónaphoz képest 3,2 ezerrel, a tavaly júliusihoz képest pedig 65 ezerrel csökkent. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,6 százalék volt, ami a júniusi értékhez képest 0,2 százalékponttal nőtt, az előző év júliusánál pedig 0,8 százalékponttal alacsonyabb.

A május-júliusi három hónap átlagában 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási rátája az egy évvel korábbinál 1,1 százalékponttal alacsonyabb 27,2 százalék volt.

A legjobb munkavállalási korú 25-54 éves foglalkoztatottak száma 84 ezerrel, a foglalkoztatási ráta 2,3 százalékponttal, 82,2 százalékra csökkent.

Az idősebb, 55-64 éves korosztályban a foglalkoztatottak létszáma alig változott, mindössze 3 ezerrel emelkedett, a foglalkoztatási ráta azonban - főképp demográfiai okból - 2,5 százalékponttal, 59,2 százalékra emelkedett.

Az Európa 2020 stratégiában a 20-64 éves korcsoportra kitűzött 75 százalékos célértékhez képes 74,4 százalék volt a foglalkoztatási ráta, a járvány következtében egy év alatt 0,9 százalékponttal csökkent, a férfiaknál 82,5 százalékos, a nőknél 66,5 százalékos volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×