eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Ennyi üzemanyagot gyártott a Mol használt sütőolajból

Kilenc év terméséről készült el a számvetés az olajcégnél. Van területi bontás is.

A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak - tájékoztatott a vállalat hétfőn.

A biodízel nemzetközi napja alkalmából kiadott közlemény szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A használt sütőolaj kezelése azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A háztartásokban használt sütőolaj a lefolyókba vagy a szemétbe kerül, ami nagyon káros, a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza,

a hulladéklerakókban pedig nehezen lebomló anyagként jelenik - hívta fel a figyelmet a Mol.

Még veszélyesebb, ha a sütőolaj az élővizekbe jut, mert a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egy csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát tárolására teremtett megoldást a Mol, amikor országszerte mintegy 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon szabadulhat meg a használt étolajtól.

A használt sütőolaj-gyűjtő program 2011-ben indult, azóta több mint 1900 tonna sütőolaj gyűlt össze. A legaktívabb régió Pest megye 775 tonnával, a második Győr-Moson-Sopron 116 tonnával, a harmadik pedig Veszprém megye, 86 tonnányi összegyűlt használt sütőolajjal.

A kijelölt Mol töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Az újrahasznosított, környezetbarát terméket a Mol százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×