eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy strandoló a Velencei-tó partján naplementekor a Velence Korzó és Szabadstrandon 2015. július 6-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A járvány felpezsdítette a vízparti nyaralók piacát

Erős a kereslet a nyaralók iránt, a Balatonon, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A Veszprém megyében lévő eladó nyaralók iránt júniusban 47 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban – derül ki az ingatlan.com legfrissebb közleményéből.

Kilőtt a balatoni, Velencei-tónál és a Tisza-tónál található nyaralók iránti kereslet az elmúlt hetekben – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékének nyaralópiacát vizsgálta több mint 36 ezer ingatlanhirdetés és 8,6 millió érdeklődés alapján.

„A nyaralók iránti kereslet jóval kisebb mértékben esett vissza a járványhelyzetben, mint a többi lakóingatlan iránt. A koronavírus magyarországi megjelenése óta az eladó nyaralók kínálata mérséklődött, az erőteljes kereslet felszívhatja a megfelelő árazású ingatlanokat a következő 1-2 hónapban” – nyilatkozta a Világgazdaságnak az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Vegyes a kép a Balaton partján

A Balaton északi partján található nyaralók iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban pedig már 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A déli parton lévő nyaralókat idén májusban 16 százalékkal, júniusban már 25 százalékkal többen vették fel a listájukra. A Zala megyei nyaralók iránt 14 és 38 százalékkal nőtt a kereslet az Ingatlan.com elemzése szerint.

A tó déli fertályán jellemzően drágultak az ingatlanárak.

„Siófokon például az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 629 ezer forintra, Balatonföldváron ugyanennyivel, 675 ezer forintra emelkedett”

– tette hozzá Balogh László. Az északi parton található Balatonfüreden ugyanakkor csökkentek az árak: 3 százalékkal 662 ezer forintra. Balatonalmádiban viszont 4 százalékkal 504 ezer forintra drágult egy négyzetméternyi nyaraló.

Elaludt a Velencei-tó

A Velencei-tó közelében található nyaralók iránti kereslet a balatoni társaikkal ellentétben csak júniusban emelkedett tavalyhoz képest, több mint 20 százalékkal. A két legkedveltebb céltelepülésen azonban egymással ellentételesen mozogtak az árak: Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 530 ezer forintra csökkent, míg Velencén 11 százalékkal 562 ezer forintra nőttek.

Eközben a Heves megyében, azaz jellemzően a Tisza-tó mellett lévő nyaralók is felértékelődtek az idén. Júniusban már közel 30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés irántuk.

Az Ingatlan.com elemzése szerint a tóparti nyaralók és ingatlanok iránti fokozott keresletet magyarázhatja a járványtól, illetve az esetleges második hullámtól való félelem.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×