eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Debrecen, 2019. december 14. A 2019. év végén a Magyar Nemzeti Bank befejezi a bankjegyek korszerűsítését. A biztonsági elemek,- hologram fólia, színváltó nyomat, biztonsági szál, metszetmély nyomtatás, illeszkedő jel, vízjel, vakjel mellett megtartva a több évtizedes grafikai tradiciókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Soha ennyi pénz még nem feküdt szabadon lakossági számlákon

Áprilisban 4,6 százalékos, 320 milliárdos növekedéssel történelmi csúcsra futott fel a lakosság látra szóló és folyószámlabetéti állománya.

Áprilisban 7266 milliárd forintra ugrott a lakosság látra szóló és folyószámlákon lévő betéti állománya.

A növekedést a koronavírus-járvánnyal járó vásárlási korlátozásokkal, a lényegesen kevesebb nyitva tartó üzlet miatt visszaeső fogyasztással és az állampapír-lejáratok mellett a hitelezési moratóriummal is magyarázzák a piaci szakemberek – írja a Világgazadság.

Az állomány az előző havinál 4,6 százalékkal, 319,3 milliárd forinttal nagyobb.

Ekkora ugrásra legutóbb 2016 decemberében volt példa, azt a hónapot jó eséllyel az év végi jutalmak dobták meg. Egy évtizede ennek az összegnek az ötöde sem feküdt szabadon hozzáférhető lakossági számlákon.

Nagy kérdés, hogy a növekedés a következő hónapokban is folytatódik-e. A gazadsági lap emlékeztet, egyrészt a válság hatásaként a legtöbben áprilisban kerültek utcára, az ő kieső bérük akkor is ronthatja a megtakarítási statisztikát, ha a moratórium miatt továbbra sem kell fizetniük az aktuális törlesztőrészleteket.

Továbbá, hogy az újranyitó boltok vonzása mennyire lesz erős, azaz milyen arányban futottak fel amiatt a látra szóló megtakarítások, hogy – kis túlzással – nem volt hol elkölteni a pénzt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×