eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Háromszor kapnak jövőre pluszpénzt a nyugdíjasok

Nyilvános a 2021-es költségvetés tervezete, amelyből kiderül, hogyan alakul az idősek ellátása.

Jövőre háromszázalékos inflációval számol a kormány, így ebből következik, hogy ha a parlament elfogadja a költségvetést, akkor januártól három százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ez az átlagos, 140 ezer forint körüli nyugdíj esetében havonta négyezer forint körüli emelést jelent.

Új juttatásként jelenik majd meg februárban, hogy elkezdik bevezetni a 13. havi nyugdíjat, ami 77 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésben. 2021-ben egyheti nyugdíjnak megfelelő összeghez jutnak az idősek a szokásos nyugdíjukon felül. A 140 ezer forintos átlagnyugdíj esetében ez 35 ezer forintos egyszeri juttatást jelent.

Emellett ha a kormány számításai beválnak, akkor jövőre számíthatnak a 65 év felettiek a nyugdíjprémiumra is. Ehhez a gazdasági növekedésnek meg kell haladnia a 3,5 százalékot, márpedig az idei várható visszaesés után jövőre 4,8 százalékos GDP-emelkedéssel kalkulál a költségvetés, a különbözet után pedig novemberben jár a prémium – teljesül a cél, akkor átlagosan 20 ezer forint feletti összeget kaphatnak a nyugdíjasok.

Egy negyedik lehetőség még a nyugdíjkiegészítés, amelyet akkor kapnának a nyugdíjasok, ha az infláció meghaladná a tervezet mértéket, de majd csak jövő szeptemberben derül ki, hogy ki kell-e egészíteni a nyugdíjakat ezzel az összeggel is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×