eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Tovább drágult az építőipar

Márciusban az építőipari termelés 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben az építőipari termelés lényegében nem változott, 0,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Friss jelentésében a KSH felülvizsgálta az első két hónap korábbi adatait, az építőipari termelés januári 2,5 százalékos visszaesését 1,0 százalékosra mérsékelte, a februári 2,5 százalékos növekedést 5,3 százalékosra emelte - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Februárhoz mérten 5,2 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése márciusban.

Az építőipari ágazatok közül a magasépítésben 4,0 százalékkal, a mélyépítésben pedig 13,7 százalékkal esett vissza a termelés, míg a speciális szaképítés teljesítménye 2,6 százalékkal nőtt.

A márciusban megkötött új szerződések volumene 9,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállománya 16,3 százalékkal elmaradt a tavaly márciusitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 24,4 százalékkal kisebb volt.

Az építőipar termelői árai az első negyedévben 2,6 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez képest, és 8,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év azonos időszakában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×