eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Új szabályokat is javasol az EU a nemzetközi turizmusban

Az Európai Bizottság az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé szerdán, hogy segítse kilábalni az idegenforgalmi ágazatot a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, és segítse mindazokat, akik nyáron határátlépéssel járó utazást terveznek Európában.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos az iránymutatások bemutatásakor kiemelte, a bizottsági útmutató a koronavírus világjárvány által fenyegetett idegenforgalmi munkahelyek millióit kívánja megmenti.

Az (ezen a linken, angol nyelven elérhető) iránymutatás átfogó stratégiát foglal magába a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségének helyreállítására a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos és összehangolt feloldásával. Keretet tartalmaz az unión belüli közlekedés fokozatos engedélyezésére az utasok és az utazásszervezők biztonságának garantálása mellett, továbbá protokollt vázol fel a turisztikai tevékenységek, a vendéglátóhelyek és a szállodák fokozatos és veszélytelen megnyitását lehetővé tevő egészségügyi kritériumokra.

Maszkok, nyomkövetés határokon át, útlemondási lehetőségek

Az iránymutatások az utazások során használatos egyéni védőeszközök, például arcmaszkok, és megfelelő tisztasági protokollok alkalmazását is tartalmazzák, illetve intézkedéscsomagot arra az esetre, ha egy utazó a koronavírus-fertőzés jeleit mutatja.

Az útmutató a járvány esetleges terjedését nyomkövető telefonos alkalmazások határokon átnyúló használatát is javasolja,

hogy az utasokat figyelmeztethessék az esetleges fertőzésveszélyről. A nyomkövető alkalmazásoknak önkéntesnek, átláthatónak, ideiglenesnek, az internetes behatolóktól védettnek és anonimnak kell lenniük - szögezték le.

Szerepel még többek között az ajánlásokban:

- a szállodáknak, éttermeknek a kötelező távolságtartás szempontjainak betartásával maximalizálniuk kell a vendégszámukat

- az együtt utazó, egy szobában lakó vendégeket nem lehet a védőtávolságra hivatkozva szétválasztani

- az olyan helyeken, ahol több vendég huzamosabb időt tölt egy légtérben (például medencék, konditermek, ebédlők, éttermek), maximalizálják a létszámot, ehhez ajánlják mérlegelni az időpontfoglaláshoz kötött vendégbeengedést

- ugyanilyen helyeken alkalmazhatók műanyag vagy üveg elválasztófalak

- javasolják a nagyobb összejövetelek, például koncertek elhalasztását vagy törlését, ha az egyéni védőtávolság megtartása nem lehetséges

- továbbra is a másfél-két méter távolság megtartását javasolják mindenütt, ahol csak ez lehetséges, akár közlekedési eszközökön is

- az iránymutatás szerint a SARS-CoV-2 vírus légzéskor nagyjából 1 méteren belül, beszédkor nagyjából 1,5 méteren belül, köhögéskor mintegy 2 méteren belül fertőz, továbbá terjed a fertőző egyének által megérintett felületeken is

Az ajánlás szerint a repülőjáratok törlése, vagy elmaradó utazások esetén

az EU szabályai szerint az utazóknak joguk van választani későbbi utazás (voucher) vagy készpénz-visszatérítés között.

Leszögezték: rugalmasságot kell biztosítani az utasoknak, hogy azonos szolgáltatási feltételek mellett ugyanazon útvonalon utazhassanak, vagy ugyanolyan típusú, illetve azzal egyenértékű szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Elérhetővé kell tenni azt is, hogy a kényszerűségből elmaradt utazási lehetőséget egy másik utazónak átadhassák.

Az ajánlás szerint a szálláshelyekre, utaztató cégekre és üzletekre is érvényes, hogy fokozott egészségvédelmi intézkedéseket kell tenniük, akár az arcmaszk viselésére is kérhetik a vendégeket, de ezt megfelelően kommunikálni kell feléjük.

Fel kell készülni az esetleges újabb korláltozásokra

A bizottsági útmutató szerint miután a tagállamoknak sikerül csökkenteni a vírus terjedését, a szabad mozgás általános korlátozásait célzottabb intézkedésekkel kell felváltani. Ha az egészségügyi helyzet nem indokolja a korlátozások általános érvényű megszüntetését, az iránymutatás szakaszos és összehangolt megközelítést javasol az utazások engedélyezésére a hasonló járványügyi helyzettel rendelkező területek vagy tagállamok között.

Kellő rugalmasságra van szükség ugyanakkor, beleértve bizonyos intézkedések újbóli bevezetésének lehetőségét is, ha a járványügyi helyzet ezt megköveteli

- írták.

Az iránymutatás javasolja a tagállamoknak garanciaprogramok és más típusú likviditási rendszerek bevezetését a turisztikai ágazatban működő vállalatok támogatására.

Az ajánlások lehetővé teszik a nyaralni vágyók számára, hogy egészségük veszélyeztetése nélkül tartózkodjanak szállodákban, kempingben, panziókban vagy más szálláshelyekben, illetve éttermekben, bárokban, valamint strandra menjenek és más szabadtéri szabadidős tevékenységet végezzenek - tette hozzá.

Az iránymutatások bejelentése:

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×