INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

inflációs jelentés

mnb

államkötvény

kamat

Durván megdobja a Babakötvény hozamát az infláció

Durván megdobja a Babakötvény hozamát az infláció

Infostart

A Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzése 3,3 százalékos inflációt vár 2019-re, 2020-ra pedig 3,5 százalékot. Ez már jövő év elején is fontos változásokat hoz az inflációkövető állampapíroknál, de igazán 2021-ben érezteti a hatását.

Hosszabb távon és magasabb infláció mellettt járhatnak jól azok a befektetők, akik már vásároltak a november óta elérhető két új, 3 és 5 éves inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból - a Portfolio eljátszott a számokkal, és kiszámolta, hogyan alakul az inflációkövető papírok kamata a közeljövőben. A tavalyi infláció ugyanis 2,8 százalék volt.

Ugyan ezeket a korábbi sorozatoknál alacsonyabb kamatprémiummal bocsátották ki - előbbit egy, utóbbit 1,4 százalékossal. A két papír februárban fizet kamatot, amely a kamatmegállapítás évét megelőző éves átlagos inflációból és a kamatprémiumból áll. Az első kamatfizetésnél 2020-ban a kamatbázist a 2018. augusztus és 2019. augusztus közötti 12 hónapos időszakra a KSH által közzétett éves átlagos infláció adja.

A jövő februári kamatfizetésnél 3,1 százalékos inflációval számol az ÁKK, így az időarányosan kifizetett kamat februárban 1,15 százalék, illetve 1,32 százalék lesz.

Mivel az első teljes éves kamatfizetés a november óta elérhető 3 éves PMÁP esetében 2021. február 15. lesz, ez esetben pedig az inflációt az idei infláció alapján számolják ki, tehát ha az MNB friss prognózisa szerinti 3,3 százalékos infláció lesz, akkor az összesen kifizetett kamat 4,3 százalékot jelent majd. Az 5 éves PMÁP esetében 2021. február 20. lesz az első teljes éves kamatfizetés, itt 4,7 százalékos hozammal kalkulálhatnak majd a befektetők.

Vagyis, ha valóban 3,3 százalékos lesz az idei infláció, a PMÁP még 2021-ben is alacsonyabb kamatokat fizet a szuperállampapírnál, és csak tartósan magas inflációnál jelenthet vonzó befektetést.

Az ugyanis 3 éves időtávon 4,42 százalékot, 5 éves futamidőnél 4,95 százalékot fizet majd. Igaz, ez az infláció emelkedésével akár már 2 év múlva is megváltozhat a Portfolio szerint.

A Babakötvény hozamát is felfelé húzza az infláció

Mivel a Babakötvény kamatozása is inflációkövető, a kamatprémium egy igen vonzó, 3 százalékos reálhozamot jelent. Mivel ez esetben is hasonló módon történik a kamatbázis megállapítása, mint a prémium papírok esetében, ezért a szintén februárban kamatot fizető konstrukció 2021-ben már 6,3 százalékos kamatot fizet a megelőző egy évre, ezzel messze meghaladva az összes lakossági állampapír kamatát.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018