INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

pénz7

iskola

maruzsa zoltán

emmi

pénzügyminisztérium

A pénzügyi biztonságra fókuszál a Pénz7

A pénzügyi biztonságra fókuszál a Pénz7

Infostart / MTI

A pénzügyi biztonság, valamint az "ötletből vállalkozás" lesz a pénzügyi és vállalkozói ismeretek bővítését célzó, Pénz7 elnevezésű program kiemelt témája az idei tanévben - hangzott el azon sajtótájékoztatón, amelyen kormányzati és pénzügyi intézményi szereplők aláírták a 2020. március 2-6. közötti témahét megvalósításáról szóló együttműködési megállapodást.

Az egyezményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Pénzügyminisztérium (PM), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány képviselői látták el kézjegyükkel.

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára elmondta: az életvezetés fontos eleme a pénzügyi tudatosság, és nincs vita arról, hogy a pénzügyi ismereteket be kell építeni a tanagyagba. Ezért támogatják a pénzügyi tudatosság témahetét, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket és egyre népszerűbb - tette hozzá.

Közölte: az első, 2014-2015-ös tanévben 660 iskola, ezer pedagógus, 200 önkéntes és 90 ezer diák vett részt a programban, tavaly pedig már 1235 iskola, 2500 pedagógus, 700 önkéntes és 205 ezer tanuló.

A jövő évi programra egy hete indult a regisztráció, és már 400 iskola és 80 ezer tanuló jelezte részvételi szándékát.

Gion Gábor, a PM pénzügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a programban részt vevő diákok száma kiemelkedő, és példaként megemlítette, hogy 2017-ben a globális pénzügyi héthez kapcsolódóan megrendezett Pénz7 Magyarországon több diákot ért el, mint a helyi programok Németországban, Franciaországban és Olaszországban együttvéve.

Fontosnak nevezte a vállalkozási ismeretek bővítését is, mert a magyar fiatalok körében a legalacsonyabb a vállalkozói hajlandóság az egész régióban, miközben tartós, hosszú távon fenntarthatón prosperáló gazdaságot erős magyar vállalkozások nélkül nagyon nehéz elképzelni.

Szepesi Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a vállalkozói témahéten szeretnék közelebb hozni a fiatalokhoz a vállalkozást, ezért "hús-vér" vállalkozók mennek az iskolákba önkéntesként.

Fontosnak nevezte, hogy a fiataloknak megmutassák, az ötletekből milyen könnyen lehet valóság. Úgy fogalmazott, a vállalkozás önkifejezés, hiszen a gondolatból tett lesz, másrészt pedig a legmélyebben megélt szabadság, a vállalkozók ugyanis vállalják az önállóságot és az azzal járó felelősséget. A vállalkozói témahét azt mutatja meg, ez az út járható - fűzte hozzá.

Merényi Zsuzsa, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója arról beszélt, hogy a programban a legfontosabb partnereik a pedagógusok, akiknek a munkáját kidolgozott felkészülési anyagokkal, óratervekkel segítik. Megjegyezte: hisznek abban és tesznek is azért, hogy pénzügyileg tudatosabb fiatalok kerüljenek ki az iskolákból.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta,

céljuk, hogy idén negyedmillió diák vehessen részt a pénzügyi kultúra hetének speciális képzésén, és bízik abban, hogy ez egyfajta kulcsa Magyarország gazdasági fejlődésének.

Kiemelte: a programsorozat alapításától kezdve egyik legfőbb önkéntesük Varga Mihály pénzügyminiszter és Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnöke.

A Pénz7 témahétre a www.penz7.hu oldalon lehet regisztrálni, itt jelentkezhetnek az iskolák és az önkéntesek is, egészen a programhét kezdetéig. Itt érhetők el a korábbi évek tananyagai, az aktuális témák korosztályok szerint kidolgozott tananyagai és a felkészítést segítő anyagok is.

A program kiemelt célja, hogy már fiatal korban megalapozzák a pénzügyi és gazdasági tudatosságot, így ezzel is támogassák a kormány által 2017-ben elfogadott, Okosan a pénzzel elnevezésű, a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó stratégia megvalósulását.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Maruzsa Zoltán
 
Merényi Zsuzsa
 
Gion Gábor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018