INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

élelmiszerbiztonság

higiénia

nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) cégtáblája a II. kerület, Kis Rókus utca 15/a-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Komoly higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nébih

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Egyre nagyobb gondot okoz az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseken, hogy a vállalkozásoknál dolgozók képzetlenek, ami miatt egyre több a higiéniai természetű hiányosság – számolt be a nyári szezonális vizsgálatokról Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Kedvezőtlen tendenciák is mutatkoznak a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseken - jegyezte meg Pleva György az InfoRádióban. Az ellenőrzéseket az ország egész területén végezték a hatóság emberei, a nyár miatt elsősorban az idegenforgalmi szempontból frekventált helyekre, így a strandokra, fesztiválokra, táborokra és vásárokra helyezve a hangsúlyt.

Az ágazat munkaerőhiánya láthatóan egyre erőteljesebben jelentkezik. A Nébih igazgatója megerősítette, hogy

az egészségügyi alkalmasság és a higiéniás feltételek hiánya, valamint a képzetlenség fokozottan jelentkezett az idei szezonban.

Az akcióban országosan 4307 ellenőrzés történt, a vendéglátás mellett az élelmiszer-előállítók és -kereskedők sem kerülték el a hatóság figyelmét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nem győzi hangsúlyozni, nem célja a milliós bírságok kiszabása, ezzel esetleg ellehetetlenítve a vállalkozások működését – emelte ki Pleva György –, hanem arra törekszik, hogy a magyarországi fogyasztók megfelelő minőségű, biztonságos élelmiszerhez jussanak.

Ennek szellemében is alakulnak a szankcionálási adataik: az idei szezonban

42 esetben volt szükség tevékenység korlátozására.

Higiéniai hibák, a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatos gondok, a hűtőkapacitás hibás felmérése, valamint szabálytalanul végzett tevékenység volt a leggyakoribb hiba. Előfordultak olyan súlyos fokú higiéniai vagy minőségi gondok, hogy bírságot kellett a Nébihnek kiszabnia. Ennek értéke összességében mintegy 22 millió forint volt, ami az elmúlt évekhez képest némiképp kevesebb.

Az előző évhez képest az ellenőrzött tételek száma csökkent, a kivont tételek száma és mennyisége viszont jelentősen nőtt, az értéke (2,4 millió forint) azonban elmaradt a tavalyihoz képes - olvasható a hatóság záró jelentésében.

Nyitókép: Róka László

Kapcsolódó hang

Nébih – nyári ellenőrzések
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018