eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: PIxabay

Óriási felhajtás az állami kriptovaluta körül

A kriptopénz állami bevezetéséhez a Facebooknak is sok köze van.

Az elkövetkezendő hónapokban a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Kína Bank és a Kínai Mezőgazdasági Bank is használatba veszi majd az állami hátterű új kriptopénzt Kínában - írja a Qubit.

A kezdeti versenyzők között az online kereskedő Alibaba, a technológiai gigavállalat Tencent, a Kínai Építési Bank és az UnionPay is rászabadul a kriptopiacra. A lista a továbbiakban még bővülhet, a Forbes értesülései szerint pedig az új pénzt az ország legnagyobb vásárlóünnepén, a Singles' Day-en alkalmazzák először élesben.

Az indulás után az Alibabától és társaitól várják, hogy megkedveltessék az 1,3 milliárd kínai fogyasztóval az új kriptopénzt. Kínában már így is kifejezetten népszerű volt a legismertebb kriptovaluta, a bitcoin: a legnagyobb bitcoinbányák az országban üzemelnek, annak ellenére, hogy az állam betiltotta a bitcoinnal való kereskedelmet.

A Népbank által benyújtott szabadalmak alapján az bevezetésre kerülő rendszerben

a felhasználók egy mobiltárcán keresztül válthatják be jüanjaikat digitális pénzre.

A Singles' Day vásárlóünnepen kívül van egy másik oka annak, hogy a kormány állami kriptopénzt akar bevezetni. Wang Xin, a Népbank igazgatója szerint a Facebook nemrégiben bejelentett kriptopénze, a Libra veszélyt jelent Kína monetáris biztonságára, ami akár világméretű politikai és gazdasági feszültségekhez is vezethet. Wang úgy tartja, hogy

a Facebook kriptopénzének megjelenésével túl nagy szerephez jutna a dollár árfolyama a kínai piacon,

a bankigazgató ezért sietteti a saját állami biztosítású kriptopénz bevezetését.

Nem csak Kína aggódik a Libra miatt, az Egyesült Államok szenátusa és képviselőháza komoly jogi szabályozást és jó átláthatóságot vár a Facebook kriptopénzétől. Az Európai Uniónak is vannak kétségei: Olaf Scholz német pénzügyminiszter úgy gondolja, a pénzkibocsátás nem a magáncégek dolga, egy minisztériumi jelentés szerint pedig a kriptopénz akár a pénzmosás vagy a terroristák finanszírozásának eszközévé is válhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×