eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Csabagyöngye szőlő a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2019. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Pompás lehet az idei évjárat, már elkezdődött a szüret

Megkezdődött az idei szüret hétfőn. A gyümölcs minősége több borvidéken kiváló lehet idén – nyilatkozta az InfoRádiónak Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnökségi tagja.

Magyarországon a Csabagyöngye szedésével indul a szüret, ez a legkorábban érő szőlőfajta, amit szorosan követ az Irsai Olivér, ezt a napokban kezdik szüretelni - ismertette Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnökségi tagja.

"Mi tervezünk, aztán a természet eldönti, hogy mikor is kell kezdeni a szüretet" – fogalmazott a szakember, aki szerint megfigyelhető, hogy

a betakarítások egyre korábbi időpontra tolódnak,

ami természetesen igaz a szőlő rügyfakadására, virágzására, és az érés kezdetére is. Ráadásul az egyes fázisok egyre közelebb is kerülnek egymáshoz.

Idén a szőlőtermelők nem nagyon panaszkodhatnak, jegyezte meg Tornai Tamás, aki viszonylag konszolidált évnek nevezte a mostanit, annak ellenére is, hogy elmaradt a téli csapadék és nem töltődött fel a talaj nedvességgel, valamint igen változékony, szélsőséges arcát mutatta olykor az időjárás is.

A Nagy-Somlói borvidéken mindenesetre, ahogyan az ország más területein is, nagyon bizakodóak.

Kiváló minőségű, mennyiségben pedig némileg növekvő, jó közepes termés betakarításával számolnak.

A magyar szőlőtermés évente körülbelül 4 millió hektoliterre tehető, világszerte pedig mintegy 280 millió hektoliterre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×