Septe József szerint nincs jó állapotban az ágazat. Nem állnak jól a pékek, rossz a sütőipar gazdasági helyzete, nagyok a költségtényezők, de kicsi a jövedelmezőség, miközben, automatizálásokra, gyárfelújításokra, logisztikai fejlesztésekre szorulnának - sorolta az InfoRádiónak a pékszövetség elnöke
Az ezekhez szükséges pluszforrások egy részéhez pályázatok útján juthatnak hozzá az ipar képviselői, ismertette, a költségeken viszont már nem tudnak faragni. "Nagyon megnőttek a költségek, mind az energia, mind pedig az alapanyagárak.
A költségcsökkentés végére értünk"
– húzta alá Septe József.
A szakember továbbá megjegyezte, miután mindenki abban az irányban mozdult el, hogy minőségibb termékeket gyártson minőségibb alapanyagokból, nyilvánvalóan magasabb árakat fognak elszámolni a pékek.
Végezetül megjegyezte, amíg a sütőipar számára legfontosabb alapanyag (vagyis a liszt) ára nem tisztázott, addig csak találgatni tudnak, hogy lesz-e áremelkedés. De nincs kizárva, ismerte el kérdésre válaszolva Septe József.
Az áfacsökkentést pedig továbbra is szorgalmazza
a szakma részére a Magyar Pékszövetség.