INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

palkovics lászló

innovációs és technológiai minisztérium

hulladék

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halaszati politikáért felelős biztosa (j) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezet fog sajtótájékoztatójuk után Budapesten, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2019. június 24-én.

Készül az új hulladékgazdálkodási stratégia

Infostart / MTI

A készülő új hulladékstratégia célja, hogy a Magyarországon évente keletkező 3,8 millió tonna kommunális hulladékot jelentősen csökkentse - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, miután megbeszélést folytatott az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosával.

A hulladék csökkentésének lehetőségei között a miniszter kitért egyebek mellett a keletkező háztartási hulladék szétválogatására.

Ezen a területen még sok a tennivaló, vannak technikai feltételei, illetve

tudatosítani is kell az emberekben, hogy a hulladék erőforrás és nem szemét

- fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy a hulladék anyagában történő hasznosításának gazdasági háttere még nem túl erős Magyarországon, de kialakulóban van, jelentős fejlesztések indultak.

Palkovics László hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a közvetlenül nem hasznosítható hulladékok is a lehető legkisebb arányban kerüljenek lerakókba; van egy része ennek a hulladéknak, amelyet energetikailag lehet hasznosítani - tette hozzá.

Magyarország nem szeretné növelni hulladékégetési kapacitását, de a már meglévőt modernizálnák

annak érdekében, hogy alkalmas legyen sokkal jobb hatásfokú, a környezetet nem, vagy kissé terhelő energetikai hasznosításra - fejtette ki, megjegyezve, hogy a következő időszakban több projektet fognak ennek érdekében elindítani.

Palkovics László kiemelte azt is, hogy létrehozzák a hulladékgazdálkodással foglalkozó kutatási hátteret, erre az uniós programokban jelentős támogatást lehet elnyerni; az innovációs tárca megvizsgálja ennek lehetőségét.

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosa egyebek mellett felhívta a figyelmet az uniós finanszírozási lehetőségekre, például a LIFE programra és a Horizon2020 programra.

Kiemelte azt is, hogy a nemzeti körforgásos gazdaság kereteinek kialakításához az EU további pénzügyi támogatást is biztosít Magyarországnak.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018