eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: MNB

Jön az új forintérme

Az Árpád-házi Szent Piroskának emléket állító emlékérme aranyból készült verzióját 50 ezer forintos névértékkel jövő pénteken hozzák forgalomba.

Indul a jegybank idei emlékérme-programja. Január 24-én Piroska névnap lesz, ezért aznap hozza forgalomba az "Árpád-házi magyar szentek" sorozat második tagja, az Árpád-házi Szent Piroska előtt tisztelgő emlékérme arany és színesfém változatát - írja a napi.hu. Az Árpád-házi magyar szentek sorozatban elsőként 2017-ben jelent meg az "Árpád-házi Szent Margit" emlékérme arany és színesfém változatban.

Árpád-házi Szent Piroska Szent László király és rheinfeldi Adelhaid leánya volt. Bár az ortodox egyház avatta szentté, Piroskát magyar szentként tisztelik. Miután édesapja meghalt, sokáig Könyves Kálmán udvarában élt. 25 éves korában 1105-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Szent László leánya jó császárnő lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×