eur:
395.19
usd:
371.81
bux:
66173.05
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Teljesen átalakul a bírósági végrehajtás

A tervek szerint 2020-ra alapjaiban átalakul Magyarországon a végrehajtás rendszere: az eljárások átláthatóbbá és szakszerűbbé válnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke.

Egy félautomata rendszer jönne létre, hármas céllal: átláthatóság, szakszerűség, gyorsaság - fejtette ki Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke az InfoRádióban.

Az átláthatóság révén az ügyben érintett felek, az adós és a hitelező is rálátnak majd az ügyre. Ők számos esetben azért keresik meg a végrehajtói irodát, hogy az ügyük éppen hogy áll, mennyivel tartozik még az adós a végrehajtónak, mi lesz a következő eljárási cselekmény.

Ha azonban az új informatikai rendszer működésbe lép, a felek a saját azonosítójuk megadásával "ránézhetnek" az ügyre.

A bírósági végrehajtás éppen egy jól képzett, professzionális jogi hivatásrenddé válik, és egy ehhez hasonló informatikai rendszerre van szükség. Schadl György egy példával illusztrálta a változtatás szükségességét: "Nem egészséges helyzet, ha

a bírósági végrehajtók az adósnál tartott helyszíni eljáráskor a mai napig kézzel írott, indigóval összetűzött jegyzőkönyvet készítenek, amelyet szerencsés esetben el tudnak olvasni a felek, kevésbé szerencsésben esetben nem.

Ráadásul ez a jegyzőkönyv közokirat, hiszen a végrehajtás ugyanúgy a bíróság eljárásaként tudható be, azzal egyenértékű". Ehelyett 21. századi módszereket terveznek: a helyszínen a végrehajtó tablettel dolgozna, a dokumentumok kinyomtathatóvá válnának és az érintett fél rögtön megkaphatná őket.

Rendkívül fontosnak tartanák az eljárások gyorsabbá tételét is. Ez a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke szerint mindkét fél érdeke,

hiszen a legtöbb esetben a tartozások jelentős kamattal terheltek, ezért ha későn fizet az adós, akkor sokkal többet kell fizetnie.

Közel egy éve kezdődött az új informatikai rendszer fejlesztése, és Schadl György szerint 2019 év végén vagy 2020 elején kezdhetik tesztelni a rendszert több végrehajtónál. Bevezetni 2020 első félévében lehet a tervek szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×