INFORÁDIÓ 
2019. július 15. hétfő
Henrik, Roland

végrehajtás

bíróság

átalakítás

Teljesen átalakul a bírósági végrehajtás

Teljesen átalakul a bírósági végrehajtás

InfoRádió

A tervek szerint 2020-ra alapjaiban átalakul Magyarországon a végrehajtás rendszere: az eljárások átláthatóbbá és szakszerűbbé válnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke.

Egy félautomata rendszer jönne létre, hármas céllal: átláthatóság, szakszerűség, gyorsaság - fejtette ki Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke az InfoRádióban.

Az átláthatóság révén az ügyben érintett felek, az adós és a hitelező is rálátnak majd az ügyre. Ők számos esetben azért keresik meg a végrehajtói irodát, hogy az ügyük éppen hogy áll, mennyivel tartozik még az adós a végrehajtónak, mi lesz a következő eljárási cselekmény.

Ha azonban az új informatikai rendszer működésbe lép, a felek a saját azonosítójuk megadásával "ránézhetnek" az ügyre.

A bírósági végrehajtás éppen egy jól képzett, professzionális jogi hivatásrenddé válik, és egy ehhez hasonló informatikai rendszerre van szükség. Schadl György egy példával illusztrálta a változtatás szükségességét: "Nem egészséges helyzet, ha

a bírósági végrehajtók az adósnál tartott helyszíni eljáráskor a mai napig kézzel írott, indigóval összetűzött jegyzőkönyvet készítenek, amelyet szerencsés esetben el tudnak olvasni a felek, kevésbé szerencsésben esetben nem.

Ráadásul ez a jegyzőkönyv közokirat, hiszen a végrehajtás ugyanúgy a bíróság eljárásaként tudható be, azzal egyenértékű". Ehelyett 21. századi módszereket terveznek: a helyszínen a végrehajtó tablettel dolgozna, a dokumentumok kinyomtathatóvá válnának és az érintett fél rögtön megkaphatná őket.

Rendkívül fontosnak tartanák az eljárások gyorsabbá tételét is. Ez a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke szerint mindkét fél érdeke,

hiszen a legtöbb esetben a tartozások jelentős kamattal terheltek, ezért ha későn fizet az adós, akkor sokkal többet kell fizetnie.

Közel egy éve kezdődött az új informatikai rendszer fejlesztése, és Schadl György szerint 2019 év végén vagy 2020 elején kezdhetik tesztelni a rendszert több végrehajtónál. Bevezetni 2020 első félévében lehet a tervek szerint.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Átalakul a végrehajtás - Schadl György (teljes interjú)
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018