eur:
389.3
usd:
357.63
bux:
73254.1
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Pixabay

Központosította a kormány az állami informatikai beszerzéseket

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, valamint egy hivatalos csatornákon még nem elérhető ügynökség bevonásával január elsejével egyszerre két szervezet dönt az állami szervek informatikai közbeszerzéseiről.

Egy tavaly év közepén elfogadott törvénymódosítás után az év végén, december 27-én megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány a kormányzati informatikai beszerzési feladatok ellátásával kapcsolatos ajánlatkérésre feljogosított szervként a Digitális Kormányzati Ügynökséget jelölte ki.

Ez a szervezet a január elsejétől hatályos rendelet szerint informatikai fejlesztési terveket is készít, és ezeket véleményezésre a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács számára küldi meg. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács jóváhagyása a beszerzések eljárásában is több ponton szükséges. Az informatikai tanács tevékenységének támogatására a kormány a Miniszterelnöki Kormányirodát jelölte ki.

A Digitális Kormányzati Ügynökség a beszerzési tárgyanként és érintett szervezetenként 15 millió forintot elérő és a 250 millió forintot meg nem haladó beszerzési igényt vizsgálja meg. Az ezt meghaladó érték esetében viszont a beszerzési igényt állásfoglalásra megküldi az informatikai tanácsnak. A végső jóváhagyás ugyanakkor a rendelet szerint több esetben az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítéséért felelős minisztertől, azaz a miniszterelnök kabinetfőnökétől, Rogán Antaltól érkezik.

A közbeszerzési rendet meghatározó rendelet részletesen taglalta a Digitális Kormányzati Ügynökség feladatait, de a szervezet a rendelet január elsejei hatálya ellenére nem lelhető fel a hivatalos felületeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hathetes csúcson járt a forint

Hathetes csúcson járt a forint

Se az üzemanyagválság esélye, se Joe Biden visszalépése, se a váratlan kínai kamatvágás nem mozgatta meg péntek estéhez képest hétfő reggelig a forintot, a 390-es szint közvetlen közelében kezdte a hetet az euróval szemben. Aztán volt egy forintgyengülés reggel, de utána éles fordulatot láttunk, és hétfő délre már hathetes csúcsra kapaszkodott a magyar fizetőeszköz 389-nél. Kedden az MNB a Portfolio felmérése szerint folytatja majd a kamatcsökkentési sorozatát: óvatos, 25 bázispontos vágást hajthat végre, ez lehet magyar szempontból az egyik fő esemény a héten.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×