eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Twitter

Nyugdíjazták az ég legöregebb királynőjét

Utolsó légi útjára indult csütörtökön a világ legöregebb, még aktív Boeing-747-ese.

A kaliforniai Victorville-ből, Los Angeles mellől az arizonai Tucsonba repültették át csütörtökön a világ legöregebb, még aktív Boeing 747-esét. A gép a Pima Air & Space Múzeumba kerül - írja az Airportal.hu. A GE Aviation új hajtóművek és technológiák repülés közbeni tesztelésére használt Boeing 747-100-asa ezzel végleg visszavonult.

A repülőgép 1969 októberében hajtotta végre első felszállását, majd a Pan American World Airlinesnál állt szolgálatba, ahol 21 évig repült - mintegy 86 000 órát töltött a levegőben. A gép 1992-ben került a GE-hez.

A GE egy látványos kisfilmmel emlékezett meg a gép utolsó repüléséről, melyen több mint 25 év alatt 39 különböző típusú hajtómű repülési tesztjeit végezték el.

Az Ég Királynőjeként és Púposként is becézett repülőből az évek során több mint másfél ezret gyártottak, de az Indóház Online szerint egyre csökken a megrendelés a 747-esekből és egyébként a kategóriából is, a négyhajtóműveseket fokozatosan szorítják ki a gazdaságosabb kéthajtóművesek.

A hajtóműszám mellett a gyártási technológia fokozatos avulása is a gép alkonyát jelzi.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×