eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina

Megugrottak a cukorárak

Estek a nemzetközi élelmiszerárak októberben, a tejtermékek, hús és a növényi olajok miatt, hiába a cukor drágulása - tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását, 1%-kal csökkent egy hónap és 7,4%-kal egy év alatt.

A zuhanás nagy részben a tejtermékek árával indokolható, ugyanis ez 4,8%-ot esett szeptember óta – mellyel 34%-kal marad el a 2014 februárjában mért csúcsszinttől. A gyengébb árak a bőséges exportellátást tükrözik, különösen Új-Zélandról.

Ez idő alatt a FAO hús árindexe 2%-kal csökkent, ami a juh-, sertés-, szarvasmarha- és baromfihús esetében a nagy exportkapacitásoknak tudható be.

A növényi olajok átlagárában is csökkenés észlelhető (1,5%) – a kilenc hónapja tartó lefele tendencia révén a mutató elérte a 2016. április óta mért legalacsonyabb szintjét. Ez javarészt a pálmaolaj iránti visszafogott kereslet, valamint a fő exportőr országok nagy készleteinek eredménye. A szójaolaj nemzetközi ára valamelyest emelkedett.

A FAO gabonaár index magára talált, 1,3%-ot nőtt a szeptemberi értékekhez képest, nagy részben a magas amerikai kukoricaárfolyam miatt. A rizs kereskedelmi jegyzése azonban csökkent a hónapban, melyet részben az illatos és japonica fajtákra nehezedő valutamozgások befolyásoltak.

A cukorért 8,7%-kal kell többet fizetni, az időjárásból fakadó indiai és indonéziai kedvezőtlen termelési kilátások, valamint a vártnál nagyobb mennyiségben etanol előállítására szánt brazil cukornád miatt.

A vártnál is több gabona lesz

A 2018-as évre várható teljes gabonakibocsátást a FAO szakértői 2 601 millió tonnára növelték. Az emelkedés nagyrészt a jó búzatermésnek elébe néző Kanadának és Kínának köszönhető, mindazonáltal ez még így is 2,1%-al elmarad a 2017-ben mért rekordszinttől.

Az idei globális rizstermelést 513 millió tonnára becsülik szakértők, ami 1,3%-kal haladja meg a tavalyi rekordmennyiséget – olvasható a FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.

A 2018-as globális búzatermelést jelenleg 728 millió tonnára valószínűsítik, ami 4,3%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. Az északi féltekén már folyamatban van az őszi búza vetése, ami jövőre fordul termőre, az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában a kecsegtető árak a bevetett területek további bővülését vetítik előre.

Csökkenés várható a globális szemes termények esetén, az előrejelzés szerint a tavalyinál 2,2%-kal kevesebb, 1 360 millió tonna várható. A szemes terményeket jelenleg a déli félteke országaiban vetik, és a jelenlegi kilátások a kukorica terjeszkedését jelzik Dél-Amerikában.

A FAO előrejelzései szerint a világ gabonaigénye 0,2%-kal rekordszintre (2 653 millió tonnára) növekszik, melyet a kukorica nagyobb takarmány- és ipari célú felhasználása hajt, különösen Kínában és az Egyesült Államokban. A búza, mint élelmiszer fogyasztása 1%-os, a rizsé pedig 1,1 %-os növekedésnek néz elébe.

A mezőgazdasági szezon végére a globális gabonakészletek megközelítik a 762 millió tonnát, mintegy 6,5%-kal elmaradva a rekordnagyságú nyitószinttől.

A szemestermény-tartalékok hat év után először csökkenhetnek, a búza 4,5%-kal – mely a főbb exportőrök készletkisöprésének tudható be. Rizskészleteink viszont 2,6%-kal, 176,6 millió tonnára emelkedhet.

A gabonafélék (búza, rizs) nemzetközi kereskedelme várhatóan 1,1%-kal zsugorodik a 2017/18-as rekordszinthez képest. A szemes termények világkereskedelme megközelítheti az előző évi 195 millió tonnás rekordját, a kukorica növekvő és a cirok csökkenő kereskedelem mellett.

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Cikkünkhöz csatolva meghallgathatja a teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×