eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pexels

Ügyvéd: új devizahitel-peres hullám indulhat el Magyarországon

Az Európai Bíróság döntése alapján a hazai bíróságok mostantól újra vizsgálhatják, hogy megfelelő volt-e a banki tájékoztatás a kockázatról.

Egy Európai Bíróság múlt héten hozott döntése újabb devizahitel-perek megindítását hozhatja Magyarországon. A magyar bíróságoknak most annak vizsgálatára nyílik lehetőségük, hogy a hitelt felvevő ügyfelek tisztességes és elégséges tájékoztatást kaptak-e az árfolyamkockázatról.

A devizaperekre szakosodott Téglásy Balázs ügyvéd az InfoRádiónak elmondta, folyamatban lévő pereknél a jogi képviselők már hivatkozhatják is ezt a döntést, azok pedig, akiknek még nincsen perük, de a megváltozott helyzetben úgy gondolják, hogy itt a lehetőség, új érvénytelenségi eljárást indíthatnak.

"Az érvénytelenségi per azt jelenti, hogy a hitelfelvevő az adott kölcsönszerződés bizonyos, tisztességtelennek tartott pontjaira hivatkozva megjelölheti kereseti kérelemként, hogy tekintsék semmisnek a szerződését" - magyarázta az ügyvéd.

Téglásy Balázs legutóbbi információi szerint körülbelül tízezer devizahiteles per van még folyamatban Magyarországon, de az ügyvéd elképzelhetőnek tartja, hogy az érvénytelenségi eljárás lehetősége a devizaperek újabb hullámát indítja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×