eur:
393.42
usd:
367.65
bux:
66328.13
2024. április 24. szerda György
Fotómontázs a devizahitelekkel és lakáshitelekkel kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Fontos változás a lakáshitelezésben

Október 1-től forgalmazhatják a hitelintézetek a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A részletekről Sipos Ildikó kérdezte Fülöp Zsuzsannát, az MNB felügyeleti szóvivőjét.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek pályázati kiírásának módosítása következtében a Magyar Nemzeti Bank a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek új típusát vezeti be, amelynek köszönhetően

a bankok október elsejétől már 15 évre fixált kamatozású fogyasztóbarát hiteleket is nyújthatnak

- mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

"A Jegybank tavaly indította el a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel programját, ahol lehetővé vált a bankoknak, hogy saját lakáshiteltermékeikkel pályázzanak. A feltétel az volt, hogy ezek csak fix kamatozásúak lehetnek: három éves, öt éves, tíz éves, illetve a futamidő teljes idejére fixált kamatperiódusú hitelekkel lehetett pályázni" - tette hozzá.

A változás a hitelfelvevők biztonságát szolgálja

Fülöp Zsuzsanna szerint az újítás során lehetővé vált, hogy 15 évre rögzített kamatperiódusú hitelek is megjelenjenek ebben a kínálatban, amely azt a célt szolgálja, hogy továbbra is arra ösztönözze az ügyfeleket, hogy

minél hosszabb kamatperiódussal rögzített fix kamatozású lakáshiteleket vegyenek fel, hiszen a hosszabb kamatrögzítés kiszámíthatóbb, kockázata alacsonyabb.

Egyre népszerűbbek a termékek az ügyfelek körében

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője arról is beszélt, hogy felfelé ívelő tendencia látható, hiszen dinamikusan növekszik azoknak a száma, akik a fix kamatozás választásán belül is a fogyasztóbarát termékeket részesítik előnyben.

2018 július végéig mintegy 178 milliárd összegben folyósítottak fogyasztóbarát lakáshiteleket a hitelintézetek.

Az új lakáshitelkihelyezéseknek most már több mint 85%-át adják a fix kamatozású, éven túli kamatozású hitelek, az éven túli kamatperiódusú, új lakáshitel-szerződések 60 százaléka pedig fogyasztóbarát - mondta Fülöp Zsuzsanna.

"Bízunk benne, hogy ezek az újítások, amelyeket a pályázati kiírásban eszközöltünk, a 15 éves kamatperiódus bevezetésével, illetve a három éves kamatperiódus kivezetésével tovább fogják ösztönözni és növelni ezt a számot" - összegezte a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×