eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla

A csornai napelemgyár ügyében vizsgálódik az OLAF

Vizsgálatot indított az európai csalás elleni hivatal a csornai napelemgyár ügyében.

Bár már három éve el kellett volna kezdődnie a gyártásnak az EcoSolifer által megvalósított csornai napelemgyárban, még gyártósor sincs az üzemcsarnokban, így az uniós támogatások jogszerű felhasználása felett őrködő OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal megvizsgálja a beruházást – közölte a hvg.hu a birtokába került dokumentumok alapján.

A részben svájci érdekeltségű üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatással valósult volna meg, a modulgyártó leánycég az állami tulajdonban lévő Eximbanktól további 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelt vehetett fel. A portál emlékezteti olvasóit: már régóta kérdés tárgya, hogy mi történt a pénzzel. Magyar Zoltán, a Jobbik politikusa Polt Péter legfőbb ügyésztől várt választ, aki a parlamenti kérdést az illetékes megyei ügyészségnek továbbította, amely azonban e kérdés megválaszolása nélkül zárta le a nyomozást.

Az EcoSolifer a portál megkeresésére e-mailben tagadta, hogy a társasággal kapcsolatban vizsgálódna az OLAF. Az Eximbank nem cáfolta az uniós testület eljárásának tényét, de ahogy írták, a bank „az OLAF vizsgálattal kapcsolatban nem kíván állást foglalni”.

Az Európai Csalás Ellen Hivatal legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó jelentése a 4-es metró beruházásának vizsgálatáról szólt, amely nyomán csaknem 60 milliárd forintnyi támogatás visszafizetését tartotta indokoltnak a szervezet. Szintén tavaly került azonban nyilvánosságra a korábban Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt-t érintő harmincöt közvilágítás-korszerűsítési projektet górcső alá vevő vizsgálat, amely nyomán több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta az OLAF.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×