INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

gvh

vállalkozás

bírság

Csökkentett a GVH egy bírságot

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A vállalkozások együttműködő magatartása miatt mellőzte illetve csökkentette a bírság kiszabását a Gazdasági Versenyhivatal két olyan céggel szemben, amely 2015 májusában kartellezett.

A GVH megállapította, hogy a GE Hungary Kft. és a Silver Wood - IT Kft. jogsértést követett el a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak radiológiai IT-termékeinek beszerzésekor, a két társaság 2015 májusában megállapodott a nyertes vállalkozás kilétéről, és egyeztették az ajánlati áraikat.

"A Silver Wood IT Kft magasabb árajánlatot nyújtott be a János Kórházban annak érdekében, hogy ő nyerje meg a tendert - mondta az InfoRádiónak Kőhalmi Attila, a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja.

Büntetés

Az eljárás során a GE Hungary Kft elsőként nyújtott be engedékenységi kérelmet terjesztett elő, elismerte a jogsértést, és csatolta a bizonyítékokat.

Ennek értelmében a versenytörvénynek az engedékenységi kérelemre vonatkozó rendelkezései alapján vele szemben nem szabott ki bírságot a GVH - tette hozzá Kőhalmi Attila.

A Silver Wood - IT Kft. egyezségi eljárásban ismerte el a GVH által megállapított tényállást, és lemondott jogorvoslati jogáról, ezért a GVH 30 százalékkal csökkentette a vele szemben kiszabott bírságot. További 5 százalékkal azért csökkentették a bírságot, mert a vállalkozás utólagos megfelelési programot (compliance) dolgozott ki, és vállalta végrehajtását.

A GVH mellőzte a bírság kiszabását a GE Hungary Kft.-vel szemben - törvényi előírás az, hogy ilyen esetben a bírságot mellőzni kell -,

a Silver Wood - IT Kft.-re kiszabott bírságot pedig több mint harmadával, 2,6 millió forintra mérsékelte, a hivatal több mint tízmillió forintos bírságcsökkentést alkalmazott.

Kapcsolódó hang

Csökkentette a GVH a GE Hungary és a Silver Wood - IT Kft. bírságát
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018