eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Csökkentett a GVH egy bírságot

A vállalkozások együttműködő magatartása miatt mellőzte illetve csökkentette a bírság kiszabását a Gazdasági Versenyhivatal két olyan céggel szemben, amely 2015 májusában kartellezett.

A GVH megállapította, hogy a GE Hungary Kft. és a Silver Wood - IT Kft. jogsértést követett el a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak radiológiai IT-termékeinek beszerzésekor, a két társaság 2015 májusában megállapodott a nyertes vállalkozás kilétéről, és egyeztették az ajánlati áraikat.

"A Silver Wood IT Kft magasabb árajánlatot nyújtott be a János Kórházban annak érdekében, hogy ő nyerje meg a tendert - mondta az InfoRádiónak Kőhalmi Attila, a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja.

Büntetés

Az eljárás során a GE Hungary Kft elsőként nyújtott be engedékenységi kérelmet terjesztett elő, elismerte a jogsértést, és csatolta a bizonyítékokat.

Ennek értelmében a versenytörvénynek az engedékenységi kérelemre vonatkozó rendelkezései alapján vele szemben nem szabott ki bírságot a GVH - tette hozzá Kőhalmi Attila.

A Silver Wood - IT Kft. egyezségi eljárásban ismerte el a GVH által megállapított tényállást, és lemondott jogorvoslati jogáról, ezért a GVH 30 százalékkal csökkentette a vele szemben kiszabott bírságot. További 5 százalékkal azért csökkentették a bírságot, mert a vállalkozás utólagos megfelelési programot (compliance) dolgozott ki, és vállalta végrehajtását.

A GVH mellőzte a bírság kiszabását a GE Hungary Kft.-vel szemben - törvényi előírás az, hogy ilyen esetben a bírságot mellőzni kell -,

a Silver Wood - IT Kft.-re kiszabott bírságot pedig több mint harmadával, 2,6 millió forintra mérsékelte, a hivatal több mint tízmillió forintos bírságcsökkentést alkalmazott.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×