eur:
394.24
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Sokan nyertek a gyenge forinton

Nőtt a háztartások vagyona, több területen is új történelmi csúcsot mért a jegybank.

Mintegy 1300 milliárd forintot takarítottak meg a háztartások az első fél évben, ebből a második negyedévre bő 800 milliárd jutott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból, amelyekről a Világgazdaság számolt be.

A megtakarított pénz mellett még a hozamok is növelték a megtakarításokat, nagyjából 670 milliárd forinttal, így

a háztartások pénzügyi vagyona 49 934,8 milliárd forintos új rekordra emelkedett.

A tartozásokkal csökkentett nettó pénzügyi vagyon szintén történelmi csúcson volt, megközelítette a 41 200 milliárd forintot.

A készpénz és a betétek állománya tovább nőtt: összesen 4633 milliárd forintnyi készpénzünk volt június végén, ebből 317 milliárd volt a valuta.

A bankbetétek volumene 9099 milliárd forintra nőtt, leginkább a folyószámlabetétek gyarapodnak. A devizabetétek mennyisége csökkent, a második negyedévben több mint 90 milliárd forintnyi külföldi fizetőeszközt vettek ki a bankokból a háztartások. Ennek legfőbb oka a történelmi mélypontra süllyedő forintárfolyam lehetett, ami arra ösztönözte a kisbefektetőket, hogy bezsebeljék az árfolyamnyereséget. A külföldi bankbetétek mennyisége is folyamatosan nő, június végén már majdnem 700 milliárd forint volt, ami történelmi rekord.

A hitelpapírok továbbra is nagyon népszerű megtakarításnak számítanak. A háztartások értékpapírszámláin 5541,5 milliárd forintnyi gyűlt össze belőlük a fél év végére, ennek döntő része magyar állampapír volt.

  • Rövid lejáratú állampapírból 2877,6 milliárd forintnyi volt a lakosságnál, vagyis az év eleje óta nagyjából 30 milliárd forinttal csökkent a mennyiség.
  • A hosszú állampapírok állománya gyorsan emelkedik, már meghaladja a 2400 milliárd forintot, ami történelmi csúcs.

Részvényekben és üzletrészekben 20 500 milliárd forintnyi vagyonuk van a háztartásoknak.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×