eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy vadkan a Pilisi Parkerdő Zrt. Gyarmatpusztai Erdészete egyik vadföldjén.
Nyitókép: Kovács Attila

Vadászok aranykora: felezni kell a nagyvadállományt Magyarországon

Megjelentek a vadgazdálkodási tájegységek vadgazdálkodási terveiről szóló rendeletek. Korábban készült egy nagyvadlétszám-apasztási program, ennek alapján a vaddisznók és a gímszarvasok számát mintegy 40-50 százalékkal csökkenteni kell.

Magyar Közlönyben megjelentek a vadgazdálkodási tájegységek vadgazdálkodási terveiről szóló rendeletek. Ezek alapján elkezdődhet a Dél-dunántúli, a Duna–Tisza közi, az Észak-dunántúli, a Tiszántúli és az Északi hegy- és dombvidéki Vadgazdálkodási Táj vadászati hasznosítása.

Még 2013-ban, az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium az Országos Vadgazdálkodási Adattárat bízta meg az állománycsökkentési javaslatok kidolgozásával, és Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének bevonásával elkészült egy tízéves nagyvadlétszám-apasztási program, amely elsősorban a legnagyobb problémát okozó vadfajokra (a vaddisznó, a gímszarvasra és lokálisan a dámszarvasra) fókuszál. Ez program épült be most a tájegységi vadgazdálkodási tervekbe, amelyek mintegy 40-50 százalékos létszámapasztást írnak elő - írja az agrarszektor.hu. Hogy pontosan melyik fajból mennyi egyed maradhat az adott körzetben, azt tájegységenkénti bontásban itt találja meg az érdeklődő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×