INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

magyar fejlesztési bank

gdp

növekedés

bernáth tamás

Húszezer forintos bankjegyek részlete.

Lendítene a GDP növekedésén az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank évente fél-másfél százalék közötti sávban szeretne a magyar gazdaságban többlet GDP-növekedést elérni - mondta az InfoRádiónak az MFB elnök-vezérigazgatója. Bernáth Tamás hozzátette: 2017-ben 0,5 százalékpontnyi GDP-növekedés volt betudható az MFB-csoport tevékenységének.

A tavalyi évben a KKV-hitelállomány bővülésének majdnem ötödét az MFB adta. Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy ez a szám azt mutatja, hogy a bank megtalálta szerepét a magyar gazdaság növekedésének támogatásában.

"Mi úgy is felfoghatók lennénk, mint egy kereskedelmi bank, ami állami tulajdonban van, és kicsit kockázatvállalóbb. Üzleti nyelven úgy is leírható a helyzetünk, mintha egy kifejezetten növekedésre koncentráló bank lennénk.

A bank elsődlegesen nem a profitmaximalizálást vagy a kockázatminimalizálást tekinti célnak, hanem a volumen, a porfólió növekedését"

- mondta Bernáth Tamás, aki hozzátette, ezen keresztül tudják kimutathatóan növelni a magyar GDP-t.

"Van is egy ilyen vállalásunk, hogy 0,5-1,5 százalék közötti sávban szeretnénk évente többlet GDP-növekedést elérni. A mostani számításaink szerint 2017-ben 0,5% tudható be az MFB-csoport tevékenységének" - jelentette ki az MFB elnök-vezérigazgatója.

Egy speciális feladatuk is van, hangsúlyozta Bernáth Tamás:

"mi vagyunk felelősek az uniós források közül az úgynevezett visszatérítendő - hitel- és kockázatitőke-jellegű - források elosztásáért".

Az elmúlt hétéves költségvetési ciklusban körülbelül 9000 milliárd forint állt Magyarország rendelkezésére, és ennek több mint nyolc százaléka, mintegy 720 milliárd forint esik ebbe a kategóriába. Ebből kockázati tőke 180 milliárd, a többi pedig vagy egymagában hiteltermék, vagy pedig támogatással kombinált hiteltermék - mondta Bernáth Tamás.

Ez utóbbiak a KKV-hitelezés ötödét tették ki tavaly, és ezek azok, amelyekről most a legismertebb a bank, hiszen az MFB pontok kínálják a 0%-os vagy 1-2%-os hiteleket, amelyek a szakember szerint nagyon komoly lökést adnak a magyar gazdaságnak.

"Előrevetítik a jövőt, mert meggyőződésünk, hogy a következő hétéves ciklusban ezen visszatérítendő források szerepe még növekedni fog"

- hangsúlyozta az MFB elnök-vezérigazgatója.

A teljes beszélgetés ma este 6 órától hallhatják az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nyitókép: MTI

Kapcsolódó hang

Aréna előzetes Bernáth
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018