eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója (b) és Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a startup cégek regionális együttműködésének előmozdítására megrendezett V4 Startup and Innovation Tour rendezvény sajtótájékoztatóján Budapesten, a Bárkert bisztróban 2017. november 30-án. Az év egyik legfontosabb régiós startup eseményének célja, hogy Budapest a régió meghatározó innovációs központjává váljon és felkerüljön a nemzetközi startup térképre.
Nyitókép: Soós Lajos

Új hitelprogram indulhat a kkv-knak: fix kamatozás és versenyképességi segítség

Új, a kkv-nek szóló hitelkonstrukciót dolgozna ki a kereskedelmi bankokkal együttműködve az MFB - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója.

A kereskedelmi bankokkal együttműködésben szeretné nyújtani új, kkv-knak szóló hitelkonstrukcióját az Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amelynek a lényege a versenyképesség fokozása lenne – mondta Bernáth Tamás, a bank elnök-vezérigazgatója.

Már-már tőkepótló jelleggel, egy része olyan későbbi egyben való visszafizetést tenne lehetővé, ami egy időre mentesíti a hitelt felvevő vállalkozót attól, hogy a törlesztéssel, a hitel nagyon gyors visszafizetésével kelljen törődnie – mondta. „Terveink szerint ez

fix kamatozású lenne, ami azt jelenti, hogy akár 10 évre is biztonságosan tervezhetne az adott vállalkozás”

- tette hozzá Bernáth Tamás. Mindez azt is jelenti, hogy ha idén sikerül ezzel a termékkel piacra lépniük, eleinte magasabb lesz a kamatszint, mint a jelenlegi változó kamatok.

Bernáth Tamás kiemelte, hogy az új hitelkonstrukció várhatóan több, a kkv-knál jelentkező problémát egyszerre tud majd kezelni. Többek között csökkentené a kkv-k sokat emlegetett tőkehiányát és – a fix kamatozáson keresztül – csökkentené a kockázatot, megoldhatná a kereskedelmi bankoktól elvárt, de csupán részben megvalósított hitelezésnövekedést, továbbá - és ez a konstrukció talán legfontosabb célja - megoldaná a beruházási ráta növelését.

A fenntartható növekedés egyik fontos eleme, mondta Bernáth Tamás, hogy

„beruházásokat szeretnénk ezzel lehetővé tenni, és ezek megtérüléséből visszakérni a hitelt.

Ez a hosszútávú gondolkodás egyrészt bizalmat kelt a vállalkozókban, amelynek hatására beruházásokkal fogják fokozni a gazdaság növekedését, másrészt pedig újszerű, és kiegészíti a jelenlegi kereskedelmi banki termékkínálatot”.

Az Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a bankszövetséggel is rövidesen egyeztetni fognak az új termékről, ez várhatóan heteken belül meg is fog történni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×