eur:
392.57
usd:
365.45
bux:
66589.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarázat az óriási államháztartási hiányra

Mintegy 210 milliárd forintos hiány alakult ki áprilisban az államháztartás központi alrendszerében, ami a harmadik legmagasabb az elmúlt évek hasonló időszakában - közölte a Portfolio elemzője. Csiki Gergely szerint az összképen csak az változtathat, ha a megelőlegezett uniós forrásokat az EU kifizeti.

A 210 milliárd forintos államháztartási hiány hatására 1000 milliárd forint fölé emelkedett a pénzforgalmi hiányszám az év első harmadában – mondta a szakértő. „Ezzel az éves deficitcélnak a 94 százaléka jött össze, ami első ránézésre eléggé magasnak tűnik, azonban a valóságban nem kell aggódni, ugyanis az alapvető bevételi és költségvetési folyamatok rendben vannak” – tette hozzá Csiki Gergely.

A kiemelkedő eredmény a harmadik legmagasabb áprilisi hiányszám, eddig csupán 2005-ben és 2014-ben volt magasabb. „A részletes adatok hiányában azonban még nem tudjuk, hogy mi áll ennek a hátterében, várhatóan nagy részt az uniós források egyenlege magyarázza ezt a méretes költségvetési hiányt” – jelentette ki az elemző. Ha az EU-tól beérkezik az összeg az állami költségvetésbe, melyet a kormány megelőlegezett, jelentősen javulni fog a költségvetés egyenlege.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az InfoRádiónak megerősítette, hogy a magas szám az EU-s források megelőlegezésére vezethető vissza.

„A kedvező reálgazdasági folyamatoknak köszönhetően a költségvetés bevételi oldala stabil”

– hangsúlyozta. Az államtitkár felhívta a figyelmet: bár tavaly a pénzforgalmi hiány a tervezetthez képest jóval nagyobb volt – közel 2000 milliárd forintot ért el –, az Európai Uniós módszertan szerinti hiány mégis kedvezően alakult, a GDP 2 százalékát érte el. Banai Péter Benő szerint idén is tartható lesz a 2,4-es GDP arányos hiány. „Hiszen mindaz a támogatás, amelyet az Európai Bizottságtól a kormány jogosan vár, elszámolható az uniós módszertan szerint bevételként, függetlenül attól, hogy az Európai Bizottság átutalta-e azt a pénzt, vagy sem” – emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt első negyedéves gyorsjelentésében a Microsoft, a folyó negyedévre megfogalmazott kilátások azonban vegyesek a menedzsment bevételprognózisa kisebb csalódást okozott. A mesterséges intelligencia beruházások felpörögtek a Microsoftnál, a szektortársakhoz hasonlóan, és a költekezés a következő negyedévekben is fennmarad a menedzsment közlése szerint. A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Microsoft árfolyama közel 4 százalékot emelkedett zárás után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×