eur:
368.42
usd:
345.03
bux:
48195.87
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nem adható ki mindenkinek a személyi szám – erre figyeljen

Nem adható ki mindenkinek a személyi szám – erre figyeljen

Akár a jogellenes adatkezelést is kimerítheti, ha egy szolgáltató ügyfelétől a személyazonosító jelét kéri el valamilyen adatrögzítés alkalmával – közölte általános állásfoglalását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila szerint a személyazonosító jelet szolgáltatók nem használhatják.

Az Alkotmánybíróság 15/1991.-es határozata alkotmányellenesnek minősíti az univerzális személyazonosítót, így lett külön személyi azonosító, személyi igazolványszám, adószám és Társadalombiztosítási Azonosító Jel – tájékoztatott a NAIH elnöke. Péterfalvi Attila hozzátette: a személyi számot speciális esetre hagyta meg a jogalkotó, az állampolgár és az állam közjogi viszonyaiban. A választásoknál azonosítanak ezzel, illetve az ingatlannyilvántartásban szerepel.

Más intézmények azonban nem használhatják

– hívta fel a figyelmet a szakértő. Máshol ugyanis csupán a természetes azonosítókat – név, születési hely, anyja neve – és a személyi igazolványszámot kezelhetik.

Ha mégis elkéri a szolgáltató a személyazonosító jelet, jogellenes adatkezelésnek minősül, sőt maga az állampolgár sem adhatja ki jogosulatlan félnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×