eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jelentősen nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

Jelentősen nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

Tíz százalék fölötti növekedés egy év alatt.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) adatai szerint a szövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak az idei harmadik negyedév végére 11,2 százalékkal 1247 milliárd forintra növelték vagyonukat az előző év hasonló időszakához képest - mondta Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egy tagra vetített vagyon szintén 11 százalékkal mintegy 1,18 millió forintra emelkedett.

A pénztártagok befizetéseinek összege az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárakban 17 százalékkal 17 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben, így összesen az idén a tagoktól 52 milliárd forint folyt be a nyugdíjkasszákba, ami 20 százalékos növekedés. Ráadásul a harmadik negyedévben már a munkáltatói befizetések is pozitív számmal zártak, 2 százalékkal 9,35 milliárd forintra emelkedtek a tavalyi harmadik negyedévhez képest - ismertette Kravalik Gábor.

Az egészségpénztári tagok a harmadik negyedévben 4,4 milliárd forintot fizettek be, ami kiugró, egy év alatt 45 százalékos emelkedés.

Az önkéntes egészségpénztárak az idei harmadik negyedév végén 48,19 milliárd forint befizetéssel rendelkeztek, ami enyhe csökkenést mutat a tavalyi hasonló időszakában elért 51 milliárd forinthoz képest.

Az ÖPOSZ elnöke szerint a tagi befizetések emelkedése azt mutatja, hogy a pénztártagok bíznak a kasszákban, felismerték, hogy hatékony, rugalmas és valódi megoldást nyújtanak az öngondoskodásban.

A szövetséghez tartozó egészségpénztárak idén több mint 4,5 millió alkalommal 24,6 milliárd forintot meghaladó értékben finanszírozták a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat, esetenként átlagosan 5500 forintot fizettek ki. A már széles körben elérhető önsegélyező tevékenység népszerűsége nőtt, a gyerekekkel kapcsolatos szolgáltatások átlagosan 85 ezer forinttal segítették a gyereknevelésre takarékoskodó családok életét - mondta.

Kravalik Gábor rámutatott, hogy a munkáltatói pénztári hozzájárulások adóterhelésének idei emelkedése ellenére a harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztáraknál már nőtt a munkaadói befizetések összege. Kedvezőtlen viszont, hogy az egészségpénztáraknál a munkáltatói tagdíjak 39 százalékkal 3,9 milliárd forintra csökkentek éves összevetésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×