INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

brexit

michel barnier

európai bizottság

david davis

Michel Barnier a Brexitről: őszintén szólva aggódom

Infostart

Az Európai Bizottság főtárgyalója fölgyorsítaná a tárgyalásokat, a brit Brexit-ügyi miniszter viszont rugalmasságot kért számon partnerétől a kiválási tárgyalások harmadik fordulója előtt.

Az Egyesült Királyságnak tisztáznia kell az álláspontját az uniós kilépés legfőbb kérdéseit illetően – fogalmazott Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója a kiválás feltételeiről szóló egyeztetések harmadik fordulójának megnyitása előtt rendezett brüsszeli sajtótájékoztatón.

"Őszintén szólva aggódom. Gyorsan fogy az idő, ezért mielőbb el kell kezdeni a komoly tárgyalásokat" – nyomatékosította a főtárgyaló, majd hozzátette, hogy minél előbb véget ér a bizonytalanság, annál hamarabb meg lehet kezdeni a tárgyalást a jövőbeli kapcsolatokról és a kereskedelmi kérdésekről. Ehhez azonban a briteknek a jelenleg megvitatásra váró ügyekben teljesen világossá kell tenniük az álláspontjukat - tette hozzá.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter azonban úgy látta, hogy az előrelépéshez mindkét fél részéről "rugalmasságra és képzelőerőre" van szükség. A tárcavezető elmondta, hogy országa minden kérdésben - az állampolgári jogokat, a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket és az ír-északír határellenőrzést illetően is - előrehaladást szeretne elérni a héten. A cél, hogy a jövőbeli megállapodás mindkét félnek javára váljon - hangsúlyozta a brit tárcavezető.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti első egyeztetést június 19-én tartották, de akkor mindössze a menetrendről állapodtak meg, az első "igazi", négynapos tárgyalási forduló július közepén volt.

Az EUobserver brüsszeli híroldal értékelése szerint az e heti tárgyalási fordulóval sem várható áttörés a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek kapcsán. A Politico ugyanakkor diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy amennyiben a szigetország ezúttal sem áll elő a javaslatával arra vonatkozóan, hogy miként számolják ki az EU-val szemben fennmaradó kötelezettségek összegét, akkor megfeneklenek a mostani egyeztetések.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást az ország EU-tagságáról, amelyen a választók 52 százaléka a kilépésre szavazott.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018