eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Csak álom marad a fiatalok legfőbb vágya

Csak álom marad a fiatalok legfőbb vágya

Hiába emelkednek a keresetek, sokkal több ideig kell már spórolnia annak, aki egy fővárosi lakást szeretne megvenni. A lakásról álmodó fiatalok számára az önálló otthon megteremtése egyre távolabbinak tűnik - állapítja meg körképében a hvg.hu.

A portál cikkében rámutat, hogy a magyaroknak borzasztóan fontos a saját ingatlan megszerzése. Míg Németországban vagy Angliában a fiatalok jelentős része el tudja képzelni az életét hosszabb távon is bérelt lakásokban, nálunk ez sokkal inkább a létbizonytalanságot jelenti. 

Az elmúlt időszakban tapasztalható ingatlanár-felfutás azonban alaposan átrendezte azoknak a kilátásait, akik most szeretnének kirepülni a családi fészekből.

A budapesti lakásárakat elemezve a portál megállapítja, hogy a 2008-as válság után még némileg javult a lakásvásárlásban bízók helyzete, az elmúlt három évben azonban teljesen kilátástalanná vált.

Hiába emelkednek a keresetek, sokkal több ideig kell már spórolnia annak, aki egy fővárosi lakást szeretne megvenni.

A Budapesten dolgozók a magasabb átlagkeresetüknek köszönhetően kicsit kedvezőbb helyzetben vannak, de a bérek emelkedése a fővárosban sem meredekebb az országosnál, vagyis az olló számukra is ugyanúgy nyílik.

A saját lakásról álmodó fiatalok jelentős része ráadásul albérletben lakik, ennek költsége pedig felemészti a félretehető pénz jelentős részét, főleg, miután az albérletárak is jócskán megugrottak.

Tehát nem csak egyre távolabb került a kinézett lakás, de manapság még spórolni is sokkal nehezebb rá annak, aki albérletet fizet

- összegzi a hvg.hu.

Hozzáteszik azt is: ha a fiatalok azt látják, hogy hirtelen eltűnik a spórolás értelme és lehetősége, akkor sokkal inkább fordulnak a nagyobb jövedelemmel kecsegtető külföldi munkalehetőségek felé.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×