eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Vigyázzon az online tolvajokkal!

Több mint húszmilliárd okoseszköz lesz 2020-ra az internetre kötve, mindeközben a magyar internetezők az uniós biztonsági veszélylistán a második helyen vannak - hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Az okoseszközök robbanásszerű terjedése nem csupán óriási lehetőségeket, de hatalmas biztonsági réseket is rejt. Eközben úgy tűnik, hogy a magyar átlagfelhasználó még a hagyományos webböngészés és webes vásárlás során sem eléggé tudatos a biztonság terén - mutatnak rá az internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek.  

A KSH 2015-ös jelentése szerint a hazai internetezők 39%-a szembesült már valamilyen biztonsági problémával weben, ez uniós szinten a második legmagasabb arány. Vírusfertőzés, személyes adatokkal való visszaélés, pénzügyi csalás vezeti a magyar veszélylistát.

Pedig érdemes figyelni a biztonságra, hiszen a rendszeres internetezők 46%-a döntően az interneten keresztül intézi a pénzügyeit, ezért fokozott veszélynek van kitéve a számítógépes bűnözés miatt.

A védekezési módok közül a legtöbben (57%) a vírusirtó telepítését említették a jelentésben, sokan nem nyitják meg az ismeretlen címről érkező e-maileket (36%) és vannak, akik a „saját számítógép” használatában bíznak (35%).

Azonban a meglátogatott weboldalak biztonságára alig figyelünk, pedig a karácsonyi vásárlások egy jelentős része már a weben zajlik.

„A karácsony minden évben új webes vásárlási csúcsot hoz. Ezért is érdemes felhívni a figyelmet a vásárlót védő, a weboldal és a felhasználó közötti kommunikációt titkosító úgynevezett SSL-tanúsítványra, amelyet egy zártlakat-ikon jelöl a böngésző webcím előtti mezőjében. Ha ilyen ikon nincs a böngésző menüben, akkor nagy a kockázat bármilyen személyes-, pénzügyi- vagy bankkártyaadat megadásakor” – hívta fel a figyelmet Almási János  internetbiztonsági szakértő.

Rámutatott, hogy még kevésbé vagyunk biztonságtudatosak az okoseszközökön terén, jóllehet az egymással és a felhasználóval a weben kommunikáló eszközök védelme és a közöttük zajló kommunikáció titkosítása éppen olyan kritikus a biztonság szempontjából, mint egy weboldal és a felhasználó közötti információcsere.

Egy ügyes támadó pedig számos módon hozzáférhet az adatainkhoz a csatlakoztatott eszközön keresztül - hangsúlyozta.

Már egy internethez kapcsolt kávéfőző vagy egy babamonitor is gyenge pont lehet, ha elég titkosítás nélküli információt küldött egy hackernek ahhoz, hogy az kiderítse a jelszót a wifihálózathoz, vagy segítse őt távolról bekapcsolni az okostévénk, bébimonitorunk kameráját.

Ugyanígy kritikus kérdés lehet a hangvezérlésre alkalmas eszközök, például tévék esetében az, hogy az eszköz folyamatosan rögzíti a közelben zajló beszélgetéseket. Az így rögzített hanganyagok adatvédelmi szempontból is igen kockázatosak lehetnek.

„Távolról sincs szó arról, hogy az okoseszközök egyáltalán nem biztonságosak, természetesen a nagy gyártók folyamatosan frissítik és védik ezeket az eszközöket. Azonban tény, hogy minél több ponton csatlakozunk az internetre, annál több rést hagyhatunk a biztonsági rendszereken. Ezért az intelligens eszközök vásárlása esetén érdemes tudatosan ügyelni minderre” – tette hozzá Almási János.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×